Чиновники відділу охорони здоров’я Закарпатської ОДА, дякуючи коронавірусу, вкрали майже 30 млн гривень


В Закарпатській ОДА вкрали майже 30 млн гривень на підроблених респіраторах і медкостюмах

Чиновники департаменту охорони здоров’я в змові з комерсантом вкрали з бюджету майже 30 млн гривень, поставляючи в лікарні підроблені захисні комбінезони та респіратори. Про це редакція 368.media дізналася з матеріалів кримінального провадження за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО

Мова про колишнього начальника департаменту Єлизаветі Біров, її заступника – начальника управління економічного планування, фінансово-бухгалтерського обліку та ресурсного забезпечення Івана Гуштане і про власника ТОВ «МЦ« Гудмедікал »Олега Гудаше.

За даними слідства, Гудаш, побачивши, що уряд максимально спростив закупівельну процедуру засобів для боротьби з пандемією COVID-19, вирішив, що це дає можливості та поставки без конкурсу дешевих підробок за цінами якісного обладнання.

Для цього він домовився з Біров та Гуштаном, і подав в департамент охорони здоров’я ОДА пропозиції про постачання антибактеріальних респіраторів класу FFP2 і FFP3, а також медичних захисних костюмів, сертифікати відповідності він підробив, а Біров з Гуштаном, який очолював тендерний комітет, переконали колег, що все в порядку і закуповувати треба.

Для пошиття захисних костюмів Гудаш знайшов подільника в Охтирці, який займається пошиттям і продажем виробничих комбінезонів, нічого спільного з медичними костюмами біологічного захисту не мають.

На початку квітня цього року департамент охорони здоров’я ОДА в особі Єлизавети Біров уклав з Гудешем договір про постачання майже 71,3 тис медичних респіраторів FFP2 і майже 17 тис. Медичних респіраторів класу FFP2, а також понад 57 тис. Медичних костюмів біологічного захисту.

Подільник Гудаша в Охтирці на своїй фабриці пошив звичайні комбінезони, пришивши до них бирки, нібито вони зроблені ТОВ «МЦ« Гудмедікал »на виробничих потужностях в Китаї і промаркований як медичні, а респіратори Гудаш купив будівельні, маркування, де було зазначено, що вони не можуть використовуватися в медичній сфері, заклеїв етикеткою своєї фірми.

В результаті Гудаш поставив, а Гуштан прийняв підроблених костюмів біологічного захисту більш ніж на 22,1 млн гривень і підроблених же медичних респіраторів більш ніж на 7,4 млн гривень. У загальній сумі по лікарнях Закарпаття розійшлися підробки на 29,5 млн гривень, а оскільки використовувати їх в медичних цілях не можна в принципі, в цю суму наслідок і оцінило бюджетний збиток.
Підробку обнару3жілі тільки в кінці червня, а в середині серпня Гудашу, Гуштану і Біров оголосили про підозру за ч. 5 ст. 191 КК. ФОП, який шив костюми в Охтирці, підозрюють у співучасті з тієї ж частини статті 191 КК.

Слідство повинні були завершити до 17 листопада, але, за словами слідчого, для складання обвинувального акта треба ще вивчити документи департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА, допитати свідків. Дочекатися результатів експертиз і т.д. У зв’язку з цим суд нещодавно продовжив терміни розслідування до 17 жовтня 2021 року  • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост