Голова Закарпатської ОДА закликав правоохоронців провести брифінг у зв’язку з обшуками СБУ в благодійному фонді

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації (ОДА) Олексій Петров спростував чутки про свою причетність до обшуків в угорських благодійних фондах та закликав правоохоронців провести брифінг у зв’язку зі сформованою ситуацією, повідомляє Інтерфакс.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО

“Коли мені приписують ініціативу у тих слідчих діях та обшуках, які проводилися щодо угорських фондів на Закарпатті – це певною мірою образливо. Як із точки зору мого ставлення до усіх представників національних громад краю, так і моєї біографії – я колишній контррозвідник і точно знаю, що необґрунтована примітивна груба сила – це не аргумент, особливо у політиці… Водночас є об’єктивні реалії. І я вважаю, що у демократичній європейській державі голова обласної державної адміністрації не має втручатися в роботу правоохоронних органів, як би цього не очікували. Власне, таке невтручання передбачене законодавством”, – написав Петров у соцмережі Facebook, коментуючи обшуки, проведені Службою безпеки України на Закарпатті в понеділок.

Він висловив сподівання, що дії правоохоронців мотивовані законами України, і наголосив, що у нього як голови ОДА немає мотивації розхитувати суспільно-політичну ситуацію та втягувати Україну в міжнародний скандал.

“Закликаю правоохоронців провести брифінг та надати громадськості доказову базу, аби зняти питання можливих політичних інсинуацій”, – закликав голова ОДА.

“Зі свого боку, запрошую до відкритої та чесної розмови усіх депутатів новообраної обласної ради. Я завжди готовий до діалогу, навіть в таких важких ситуаціях”, – додав він.

Як повідомлялося, в понеділок СБУ здійснила низку обшуків у рамках розслідування справи про можливе втручання у внутрішні справи України і заподіяння шкоди державній безпеці України через фейкове поширення дії законодавства Угорщини та юрисдикції її державних органів на окремі регіони України.

Крім того, в рамках слідства досліджують можливу державну зраду з боку окремих українських громадських діячів.

За даними СБУ, під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану Велику Угорщину і створення етнічної автономії в Закарпатті. Також було вилучено комп’ютерну техніку, засоби зв’язку та інші матеріали, які слідчі досліджуватимуть як доказову базу протиправної діяльності фігурантів.

У Товаристві угорської культури Закарпаття (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség угор.) заявили, що обшуки відбувалися за місцем проживання голови товариства, голови “Партії угорців України” Василя Брензовича, в центральному офісі організації в Ужгороді, а також в офісах благодійних фондів “Закарпатський центр економічного розвитку “Еган Еде” і “За Закарпатський угорський інститут”, і назвали їх “залякуванням” угорців Закарпаття.

В Угорщині також заявили про “антиугорські настрої уряду України”. Посла України в Будапешті викликали до МЗС Угорщини у зв’язку з обшуками. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, у свою чергу, заявив, що планує порушити питання про обшуки на Закарпатті на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у вівторок • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост