Закарпатцям завжди раді. Великі компанії в Чехії пережили важкий рік, але стикаються з нестачею працівників

Великі компанії в регіоні Градець-Кралове тримаються навіть під час епідемії коронавірусу. Традиційним виробничим компаніям, таким як Juta, Kasper та Atas, до цього часу вдалося витримати спад виробництва. Однак вони стикаються з нестачею персоналу і з нетерпінням чекають наступного року.

Керівники великих компаній регіону підбивають підсумки досвіду другої хвилі пандемії. Реальність – менша кількість замовлень, організаційні скорочення виробництва, ослаблені десятками робітників, та невизначеність у компаніях, в яких працюють іноземці, пише чеське видання idnes.cz.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО

Однак нові контракти, перевірка досвіду та стратегій від першої хвилі коронавірусу, і навіть підвищення зарплати. Dvorská textilka Juta, в якій працює 2300 людей, вже весною боролася з нестачею робітників, але навіть зараз їй бракує 200 виробництв.

“Був період, коли ми мали 20 і більше відсотків працівників на лікарняних, у карантині, після обстежень або для догляду за членом сім’ї. В один момент їх було вдома до 460. Сьогодні це в середньому 10 відсотків, але навіть це представляє 230 людей “, – каже власник” Юти “Іржі Хлаваті.

Після стихання першої хвилі Іржі Хлаваті зазначив, що ключовим періодом буде осінь, коли стане очевидним реальний вплив обмежень. Це підтверджується. Тим не менше, він припускає, що цьогорічний економічний результат буде на такому ж рівні, як і минулого року: «Ломка хліба восени обернулася на нашу користь. У другій половині року, десь з липня, замовлення зросли, і у нас все ще достатньо замовлень. Поки що осінь виглядає краще, ніж ми очікували. Падіння з квітня та травня, коли ми зупинили одну фабрику, ми наздогнали у другій половині року. Нам допомогли наслідки всіх втручань у травні та червні, коли ми економили, де це було можливо, і коли ми значно збільшували обсяг продажів “.

Ми шукаємо людей, а вони – ні. Джут підняв заробітну плату

“Поки що, здається, у нас цього року все дуже добре, враховуючи covid-19. Однак у протилежному випадку пандемія викликає жах для компаній. У нас є різкі заходи щодо охорони здоров’я. За однією лише підозрою ми відправляємо людей на тести, а їх бувають десятки на тиждень. На жаль, без успіху, як і більшість таких компаній, як ми, ми постійно шукаємо працівників різних професій. Вони не є “, – описує власник Джути. Нинішня стабілізація в Джуті дозволила підвищити заробітну плату.

“Вони зросли вперше з 1 серпня і зараз, незалежно від розвитку над-валової заробітної плати, знову з 1 грудня. За п’ять місяців ми загалом додали людям три тисячі крон, що є збільшенням приблизно на вісім відсотків », – говорить глава Джути.

“Ні працівники, ні профспілки на нас не чинили тиску, але ми це зробили. Я думаю, що працівники цього заслуговують, бо вони просто хороші “, – каже Главаті.

Без довгострокових контрактів Джута не може передбачити Однак успішна текстильна компанія не перемогла. Його успіх залежить не від ситуації вдома, а від замовлень з-за кордону.

“Поки що я можу коментувати лише листопад. Це залежить від того, як пандемія вплине на наше життя наступного року. Однак робочі групи залишаться незмінними у Джуті на наступний рік, і це є вирішальним. Компанія базується на людях. Це перше з припущень, що ми могли б досягти успіху “, – каже Главаті.

“Однак ми не повинні забувати, що 85 відсотків нашої продукції експортується, з них близько 75 відсотків експортується до Європейського Союзу. Як зазвичай, у нас немає довгострокових контрактів чи контрактів на перше півріччя наступного року. Замовлення надсилаються нам за один-два місяці до доставки. З цієї причини ми не можемо передбачити “, – пояснює Іржі Хлаваті.

Деякі клієнти Kasper зазнають спаду

Експорт також є ключовим для іншого великого роботодавця – інженерної компанії Трутнова “Каспер”.

Поки значна частина споживачів стикається зі зниженням виробництва, у інших це добре.

“Занепад наших традиційних машинобудівних споживачів, які виробляють верстати та подібні технології, триває приблизно вдвічі, близько 30 відсотків. З іншого боку, нам вдалося отримати нові проекти, які також пов’язані з пандемією. Ми постачаємо провідним німецьким компаніям, які виробляють технологію фільтрації. І ми маємо великі замовлення у них на спеціальні фільтри. Це компенсує нам зниження “, – говорить Рудольф Каспер , керівник машинобудівного та лісового господарства . Навесні його компанія зазнала великих труднощів із відсутністю робітників з Польщі. Хоча ситуація у північних сусідів складна, і країна повідомляє про рекордну кількість заражень, межі зараз залишаються відкритими. Однак Каспер також очікує, що це зміниться. “Тоді ми це просто помітили. У нас є план на випадок, якщо поляки закриють кордон. Було б неприємно, але ми можемо це зробити “, – запевняє Каспер. Ринок лише прокидається, каже глава Atas

Поляків, українців із Закарпаття та місцевих службовців також суттєво не вистачає у компанії Atas з Находу, яка виробляє електродвигуни.

Крім того, були перебої в постачанні комплектуючих з Азії та Італії, і з часом попит впав. Ситуація покращилася в серпні, і за словами керівника компанії Отто Дагека , ринок зараз прокидається.

“Ситуація трохи інша, ніж навесні, але наслідки схожі. Кордони ще не закриті, що є сприятливим. Проблема у працівників, які хворі або доглядають за дітьми. Їх нам бракує щодня від 60 до 70. Ми повинні підтримувати здатність компанії діяти, що є пріоритетом номер один. Що стосується попиту на нашу продукцію, то вересень та жовтень були вище стандартних. Однак експерти погрожують третій хвилі в січні чи лютому, тож ми ще не стукаємо шампанським “, – каже Отто Данек • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост