Закон про касові апарати відтермінували на рік. Чому він може стати смертною карою для малого бізнесу

У минулому році новообрана на той час Верховна Рада вирішила дати по зубам усім, хто має власну справу…  При цьому, цікаво, жоден закон нашими депутатами проти великого бізнесу не приймався, лише проти малого та середнього. Отже, до початку 2021 року дрібних підприємців  змушують обзавестися касовими апаратами. Через протести по всій Україні спочатку депутати хотіли свою новацію відтермінувати на рік. Але потім взяли і передумали. Про те, аби відмінити, навіть мови не було. У результаті, по всій державі прокотилася хвиля масових протестів із перекриттям трас. Був такий пікет у листопаді і на трасі «Київ-Чоп» під Ужгородом.

Після цього нардепи нібито хотіли переглянути законопроект 17 листопада, але ганебно провалили його. За зміни проголосували одиниці, у тому числі жоден обранець із Закарпаття не виявив бажання підтримати свій народ.

Тож що це за драконівський закон і чому він може стерти з лиця землі малий та середній бізнес, що потягне за собою багатомільйонні звільнення людей… та ще й тепер, у період різних карантинних каральних заходів, страшного здорожчання продуктів та комунальних послуг і фантастичних цін на ліки для тих, кого усе ж скосить вірус…

Загалом депутатами було прийнято аж два законопроекти про зміни у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або, простіше кажучи, касових апаратів. У документах пропонується змінити правила їх застосування, розширивши сферу їх застосування, доповнити перелік програмними РРО, що дозволить впровадити електронний чек і, одночасно, збільшити відповідальність підприємців за порушення порядку користування РРО.

Нібито наміри і благі – ведення чистого і прозорого бізнесу та обов’язкова видача чеків споживачам послуг або покупцям. Але з іншого боку це призведе до серйозних маніпуляцій з боку контролюючих органів, жорсткі каральні міри – штрафи та загалом тиск на бізнес.

Як пише 112.ua, особливе невдоволення у людей викликали норми закону, якими споживачі отримають право ініціювати перевірку продавця щодо можливого порушення ним порядку проведення розрахункових операцій при покупці на суму понад 100 гривень. Якщо перевірка доведе правоту споживача, він має право на компенсацію за рахунок штрафних санкцій, накладених на підприємця, у розмірі 100% від покупки. Як наслідок, виходить механізм тиску на малий бізнес за рахунок звернення споживачів у фіскальні органи за фактом можливих порушень при розрахунках і легальні підстави для податківців для проведення перевірок.

У разі підтвердження порушення підприємцем порядку розрахунку, його чекає штраф, але не 1 гривня, як сьогодні, за перше порушення і 100% від вартості проданого з порушенням товару, а куди вище. Запропоновані законопроектом штрафні санкції за такі порушення починаються зі 150% від вартості проданого з порушенням товару. В 2-10 разів зростуть штрафні санкції за окремі порушення, наприклад, якщо сьогодні розрахунок через касу без попереднього програмування назви, ціни товару і його кількості обійдеться штрафом у 85 гривень, після прийняття законопроекту санкції зростуть до 850 гривень.

Не дивно, що у деяких експертів законопроект отримав невтішне найменування “закону про стукачів”. У Державній регуляторній службі України відзначають, що подібні норми несуть у собі значні корупційні ризики за рахунок використання цього механізму фіскалами, недобросовісними конкурентами або просто покупцями з особистих неприязних відносин.

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області з приводу нововведень зазначили, що «дія цих законів не поширюється на фізичних осіб, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства. Також під дію цих законів не підпадають платники єдиного податку, що належать до першої групи, тобто чий річний дохід не перевищує 300 тисяч гривень. Це означає, що вказаним категоріям громадян і приватних підприємців касові апарати застосовувати не потрібно і після того, як нові правила застосування РРО наберуть чинності. Винятки у цій групі – продаж (надання послуг) технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Утім бізнес зараз не готовий до ухвалення таких новацій, адже по-перше, потрібно за власні гроші закупити дорогі касові апарати нового зразка, ввести у штат додаткових касирів, бухгалтерів, яким треба регулярно виплачувати заробітну плату. А з чого… коли через карантинні обмеження, які не закінчуються від квітня, у більшості одні збитки, борги та кредити. Малий бізнес взагалі зараз дуже крихкий і може не витримати додаткового навантаження. Адже не слід забувати й про те, що розмір податків постійно зростає, дорожчає плата за комунальні послуги та закупівельна вартість самих товарів.

А що стосується майбутніх перевірок, то тут, як кажуть, держава дає прапор у руки стукачам, які запросто можуть поскаржитись на будь-кого, до кого мають або особисту неприязнь, або проти кого попросили спрацювати конкуренти.

Отже, після провалу голосування на тлі масових пікетів під парламентом, у Раді запропонували повернутися до поправок до законопроєкту у грудні. Та зараз все виглядає так, що компромісу досягти буде дуже складно — навіть між політичними силами і групами впливу парламенту немає єдності, не кажучи вже про варіант, який влаштував би всіх. Протистояння поки що закінчилося тим, що закони відтермінували на рік…  але кщо їх не відмінять повністю, багато ФОПів у майбутньому під тягарем постійних перевірок не зможуть вижити, що означає масове безробіття і ще більші злидні для українців загалом та закарпатців зокрема • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост