16-річну закарпатку вітчим ґвалтував із 12 років. Від чого ж вона померла: від побоїв чи від коронавірусу

На Закарпатті таємниче померла 16-річна дівчина. Після смерті знайомі родини опублікували у соцмережі повідомлення, що її вбив вітчим, але лікарі поставили діагноз ковід і таким чином винний не понесе покарання за вчинене, пише  газета ЯСНО.

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО

Тож миттєва смерть школярки – убивство чи коронавірус?

«У неї і на чолові, і на шиї були синці, – кажуть односельці. Ніхто не сумнівається, що дівчина померла після побоїв, але поліція не відкрила справу і тепер люди бояться за своє життя. «Він ходить селом і каже, що йому байдуже чи одну людину вбити, чи декількох», – стверджує молодиця з Виноградівщини. Жінка запевняє, що боїться увечері випускати гуляти дітей, наголошує, що всі її знайомі страшенно перелякані. Односельці також звинувачують у всьому місцеву владу, мовляв, чиновники ще й нажилися на смерті дитини. Тож від чого померла Сабіна? Що розповість єдиний                свідок тих страшних подій? Яку правду викриє детектор брехні?

З’ясовувати правду взялася передача «Говорить Україна».

Висновок судмедексперта – гостра легенево-серцева недостатність, пневмонія

«Ми всі боїмося, що така ситуація може повторитися, – каже місцева мешканка Рената, яка приїхала до студії. – Сабіна була у знайомих і розповідала їм, що погано почувається через побої. Вона стовідсотково не хворіла коронавірусом. Їй стало зле, вона впала біля воріт і моментально померла. Її знайомі підняли її і викликали швидку, але лікарі вже нічим зарадити не моли, дівчина вже не дихала. Її забрали у морг і поставили діагноз «ковід», але такого в дитини не могло бути!»

Справді висновок судмедексперта про причини смерті Сабіни – гостра легенево-серцева недостатність, пневмонія. Але чому?

Рената додає, що дівчинка спілкувалася з її дочкою, з іншими дітьми і ні в кого з них жодних ознак ковіду немає.

Утім експерт-криміналіст Анна Маляр доповнює, що в довідці не зазначено нічого про коронавірус. Але Рената стверджує, що дівчинку ховали у закритій труні, як тих, хто пішов із життя через ковід.

А тим часом інша експертка, кримінолог Ксенія Комарницька запевняє, що довідка викликає сумнів, бо таку можуть видати лише тим, хто лікувався на стаціонарі і там же помер.

Місцеві запам’ятали Сабіну веселою, усміхненою дівчинкою… та що коїлося у її душі? Також люди кажуть, що за те, що у смертному листі у доньки причиною смерті вказано коронавірус, мама Сабіни отримала 50 тисяч гривень. Односельці переконують, що зараз навіть раковим хворим, які помирають, пишуть діагноз коронавірус.

Також Рената додає, що тіло Сабіни з моргу забирали однокласники, батьки не цікавилися своєю дитиною.

Сергій, знайомий родини, де померла Сабіна переконує, що її вітчим уже відбував покарання за умисне вбивство. Він не розуміє, чому правоохоронні органи бездіють.

«Мешканці села дуже бояться від Степана, бо він 18 років сидів за вбивство. Люди кажуть, що вбив він колишню дружину і її колишнього чоловіка, але там також мало й насильство над дітьми, яких чоловік закрив у холодильник, та вони дивом вижили, бо втрутилися небайдужі люди. У селі й зараз розповідають про насильство Степана як над своєю дружиною, так і над Сабіною. А у родині є ще діти. Більше двох років Сабіна боялася приходити додому взагалі, – наголосив чоловік. – Більше того, Степан каже, що в нього є документи про те, що він вже помер, тому йому нічого не буде!».

Подруга заявила, що Сабіну вітчим ґвалтував із 12 років

Сабіна, мати померлої дівчини, переконує, що її донька померла від хвороби.

«Вона хворіла, гарячку мала 39, – каже жінка. – Її боліли нирки. Я дала їй гроші, хай іде купити собі ліки. Це бала миттєва смерть. Це – точно не вбивство. Чоловік її не бив. Взагалі жодного разу він руки на неї не знімав».

Односельці були шоковані словами жінки. 

Однокласниця Сабіни запевнила, що кошти на похорон збирали всім класом, бо батьки повідомили, що в них немає грошей.

«У центрі села я побачила хлопця, який від мене запитав: «А ти знаєш, що вітчим її ґвалтує від 12 років?»  Я не розумію, чому мама бреше», – заявила дівчина.

У відповідь на її слова, мати Сабіни сказала, що їй про це не було відомо. Також однокласники Сабіни розповіли, що вітчим не лише сам ґвалтував дівчинку, але й продавав її іншим за пляшку горілки.

А як зізнався Сергій, дехто з односельців намагався його та Ренату переконати мовчати, мовляв, розповідати такі речі – ганьба для села.

Рідний батько про все знав, але нічого не робив, а вітчим усе заперечував

«Я недавно дізнався, що Степан зґвалтував її, казали, що бив її, – розповів Олександр. – Про все я дізнався місяців 2 тому. Вона не хотіла говорити про це.  Людвіг, співмешканець доньки, розповів. Із Степаном я не говорив. Він – небезпечна людина».

Людвіг останнім часом жив із Сабіною у будинку її батька. Йому 36 років. Обоє батьків про це знали, та їх усе влаштовувало.

А от Степан заявив, що напередодні трагедії посварився з падчіркою через те, що вона 2 роки жила зі старшим за себе на 20 років чоловіком. Про те, що бив її, чоловік заперечував, сказав, що тільки коси їй порвав.

«Це – не фізичне насильство – це виховання, – переконував він. – Сабіну я не ґвалтував. Це – брехня. Вона вже тоді не було цнотливою. Інтим у нас був, але не без її бажання. Тоді їй було 14 з половиною років. На той час вона жила з Людвігом. Жінка про все знає».

Степан каже, що був біля своєї могили

Експерти почутим були шоковані. Односельці також нарікають, що причина того, що дівчинку так швидко ховали – саме насилля над нею і лише дивуються, чому правоохоронці на все закривають очі.

Рідний батько дівчинки разом із юристом Олександром Сушком прямо зі студії викликав поліцію.

А Степан на запитання про те, що він вже ніби й не живий, і має вже могилу, відповів, що  хай запитають від першої дружини. Чому його поховала.

«Документи я вже маю десь півтори роки. А перед тим бачив власний смертний лист про те, що я мертвий, – заявив він. – Я був біля своєї могили.

Юрій, сільський голова, якого запросили на програму, вдавав, що нічого не знає про ситуацію в родині загиблої дівчинки. Він переконував, що говорив із лікарем у морзі і він сказав, що можливою причиною смерті Сабіни є коронавірус. Чоловік намагався всіляко відхреститись від відповідальності за ситуацію в селі. Тим часом односельці звинуватили чоловіка у підробці документів.

У соціальній службі теж відсторонилися від проблеми, заявивши, що на обліку родина дівчинки не перебувала, мовляв, сім’я жила нормально, за допомогою ніколи ніхто не звертався.

Наймолодшій дитині у цій родині всього 3 роки. Вона поспілкувалася з психологинею. За її словами, дитина дуже прив’язана до батька.

«Батько повністю взяв на себе догляд за нею. Годує доньку, водить у дитячий садок, навіть спить, – стверджує Валентина Єфімова. – Для дівчинки мама не є авторитетом, вона, крім батька, ні з ким не хоче спілкуватися.  І не для неї погано».

Перед записом програми Степан пройшов тестування на детекторі брехні.

«Під час дослідження чоловік поводився досить спокійно, – зізнався полі графолог Ігор Іщук. – Він зізнався, що стосунки інтимного характеру з Сабіною були, але це сталося до 14 років».

Іще один свідок Роберт теж розповів досить цікаві деталі про той страшний день, коли померла дівчина.

«Прибігла її мама. Вона кричала: «Скоро, бо він її б’є і зараз уб’є!» Я побіг із двору до їхньої хати і в кімнаті побачив, як вітчим бив Сабіну: на праву руку намотав її волосся і так тягав». Я спробував його відтягнути, а її попросив втікати. Але вона тяжко дихала і ледве рухалась», – запевнив хлопець.

Поліграфолог підтвердив, що Роберт говорив правду. Скоріш за все, це побиття і призвело до смерті. А тим часом до студії приїхав наряд поліції. Степана затримали. Однак уже невдовзі односельці повідомили, що Степан вдома і вільно розгулює вулицями • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост