На Закарпатті побудують сміттєспалювальний завод з виробництвом «зеленого» водню

Закарпатська обласна державна адміністрація планує підписання меморандуму з інвесторами щодо будівництва у регіоні екологічного сміттєспалювального заводу у рамках проєкту «Відходи у енергію».

Як повідомляє Закарпаття.онлайн, учасниками онлайн-конференції стали Віталій Цвігун, заступник голови облдержадміністрації, керівники структурних підрозділів, представник іспанської компанії «Ortiz Martos Abogados S.c.» та ін. 

• Золотце, купи свіжий номер газети ЯСНО

Зазначається, що за один рік такий сміттєспалювальний завод зможе утилізувати 300 тис. тонн відходів та виробити 15 млн кг «зеленого» водню. Витрати на будівництво можуть покритися за 6-7 років продажу «зеленого» водню.

Умови і тарифи реалізації «зеленого» водню будуть узгоджені та прописані в угодах з органами місцевого самоврядування або з підприємством. У країнах Європи 1 кг «зеленого» водню коштує 8-12 євро.

Представники фірми кажуть, що процес передбачає безпечне перетворення сміття у паливо та виробництво «зеленого» водню за унікальною технологією переробки відходів без шкідливих викидів в атмосферу.

Учасники обговорення домовилися про візит представників компаній «Ortiz Martos Abogados S.c.» та «Solena Polska Sp. Z o.o.» на Закарпаття у другій половині грудня, у рамках якого буде підписано Меморандум про взаєморозуміння.

Закарпатська ОДА планує стати посередником у налагодженні якісної комунікації та співпраці між органами місцевого самоврядування та стороною інвесторів.

Іспанський представник повідомив, що інвестори готові повністю профінансувати запровадження такого амбітного проєкту на Закарпатті. Будівництво заводу вартістю 180 млн євро триватиме приблизно півтора – два роки. Він також наголосив на вигідному геополітичному розташуванні Закарпаття, адже західна Україна може стати центром постачання «зеленого» водню й в інші країни • Більше ексклюзивних новин читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета #1 для життя! ЗакарпатПост