На Закарпатті відкрили міні-зоопарк, у якому живе більше 40 декоративних тварин і птахів

Оригінальний зоокуток з’явився у селищі Буштино Тячівського району. Нині тут можна побачити понад 40 декоративних тварин і птахів. Створили родзинку місцеві мешканці – власними силами та на добровільні пожертви.

За останні кілька років Буштинський селищний парк імені Б.Хмельницького став улюбленим місцем для прогулянок місцевих мешканців та гостей селища. Його візитівкою та окрасою стали дві пари лебедів, які з’явились тут завдяки задуму місцевого аніматора Олександра Михалчича. Учасник відомих телепроєктів «Хата на тата» та «Родичі в турне», він почав приводити до ладу парк і на виграні гроші здійснив мрію багатьох односельців, пише tyachiv.com.

З того часу ці граційні птахи приваблюють до парку відвідувачів різного віку. З часом з’явилася ідея додати цій мальовничій місцині ще більше життя. Буштинці запропонували Олександру створити тут куток живої природи. Адже у спогадах багатьох людей залишився зоопарк, що колись функціонував у парковій зоні. Місце під зоокуток порадив колишній селищний голова, а кошти на втілення амбітної ідеї збирали всією громадою: в банках у магазинах, скидали на картку, приносили…

Загалом, зоокуток обійшовся у майже 97 тисяч гривень. Крім цього, небайдужі безкоштовно допомагали реманентом для облаштування вольєрів, бруківкою, лавочками, підприємці пропонували знижки на будматеріали. На будівництві теж працювали гуртом і добровільно. Щосуботи в парку збиралось 30-50 чоловік. Роботи тривали півроку. За цей час територію вирівняли, залили міцний фундамент під сітки, щоб убезпечити тварин від хижаків.  

Зараз у зоокутку мешкають понад 40 різних тварин і декоративних птахів. Деяких придбали за добровільні внески, а частину – принесли самі люди. Морські свинки, 7-річний павич, що вилупився із тріснутого яйця, голуби різних порід, цесарки і фазани, декоративні качки-мандаринки, каролінки та кролики, і навіть болотяна черепаха – місця вистачає усім.

Планується, що мешканців зоокутка ще побільшає, адже наразі не у всіх є пара.

Зараз за тваринами і птаством Олександр Михалчич доглядає самотужки. Годувати підопічних доводиться двічі на день, а ще – постійно стежити, чи з ними все гаразд. Тож у майбутньому потрібен буде помічник, який візьме на себе турботу про жителів зоокутка.

Ентузіаст каже: планував зробити відкриття зоокуточку, але не дозволив карантин. Втім, і без цього бажаючих побачити декоративних тварин і птахів на власні очі дуже багато, особливо у вихідні. Сюди приїжджають із сусідніх сіл цілими родинами. Місцеві мешканці теж не натішаться довгоочікуваній новинці.

«Я думаю, що така робота для нашого селища у наш час – це геройство, – ділиться враженнями пані Вероніка. – Дуже приємно, що є такі люди, як Саша, які показують приклад дітям. Це дуже цінно, і ми дуже дякуємо йому. Підтримуємо, як можемо, бо це справа, яку варто підтримувати».

Пані Віра з онучком вперше прийшли до зоокуточка:

«Мені дуже подобається, гарні враження. Бо пам’ятаю, як у часи мого дитинства батьки водили мене до зоопарку, де мешкали великі звірі. Зараз у парку теж живуть тваринки, і знайомство з ними – радість для дітей», – каже вона.

В свою чергу, Олександр Михалчич каже: без підтримки буштинців  – як фінансової, так і безпосередньої участі у створенні зоокуточку – реалізувати цю ідею не вдалося б.

Відвідати зоокуток можуть усі бажаючі безкоштовно. А допомогти його жителям можна, залишивши добровільний внесок у скриньці для пожертв. За ці гроші тваринам купують їжу та решту необхідного. Біля скриньки бажаючі можуть залишити і вітамінний корм – моркву, картоплю, буряк, кукурудзу тощо. У майбутньому утримувати живність планують за рахунок селищного бюджету.

Як депутат Буштинської селищної ради, Олександр Михалчич переконаний: зоокуток дасть поштовх подальшому відродженню паркової зони та покращить туристичну привабливість селища.

Наталія Маджара

ЗакарпатПост