Хворіють, але від тестів відмовляються: як в закарпатському селі долають COVID-19

Хворіють на коронавірус і навіть не здогадуються. Жителі українського села не в змозі перевірити, чи заразилися ковідом. Тести для них задорогі. До того ж їхати треба до міста.

Новини “Сьогодні” пішли на експеримент і привезли в українську глибинку тести. Й запропонували селянам безкоштовні експресаналізи. Такий тест показує наявність антитіл і коштує 400 гривень, тобто можна виявити, чи хворіла людина.

Чи хворі ви на коронавірус – з’ясувати можна за 10 хвилин, якщо зробити експрес-тест. Містянам він доступний, але за сто кілометрів від обласного центру в аптеках кажуть – за 1200 гривень в селі пенсіонери таких тестів не куплятимуть, тому й у наявності немає. Об’їжджаємо з десяток сільських аптек – тестів немає в жодній.

У першого ж селянина, якому запропонували тест, – є антитіла. Фермер три тижні тому горів у лихоманці й задихався. Знімок легенів показав запалення, але ПЛР-тест на ковід був негативним. На повторне тестування чоловік не пішов – і так багато грошей пішло на лікування. Каже, в селі хворих восени було багато. Та на що саме – не знають. Бо для більшості поїздки до лікарів у місто не по кишені.

Чи справді наш герой перехворів на ковід – робимо експресаналіз. Виходить негативний тест.

Швидке обстеження команда “Сьогодні” запропонувала з півсотні селян – від заходу до сходу України. Зголосилися одиниці. Більшість – відмовилася. Бояться не стільки розголосу на всю країну, скільки того, що про ймовірну хворобу дізнається усе село. А тут головне – що люди скажуть.

Нагадаємо, журналісти “Сьогодні” вирушили у найвіддаленіші українські села, щоб дізнатись, як там переживають пандемію. І дізнались, що серед “ліків”, які селяни вживають від коронавірусу,– сало і горілка, а багато хто у ковід просто не вірить.

 ЗакарпатПост