Цілющий різдвяний зимовий гриб. Де його можна знайти і як зробити з нього настоянку?

Копійка кеш’ю, або глива – популярна, головним чином, тому, що її легко впізнати завдяки своєрідному зовнішньому вигляду і ймовірність того, що ви її переплутаєте, мінімальна. Гриб росте в той час, коли в природі повна відсутність інших грибів. Крім того, це справжній делікатес, який містить цілий ряд корисних речовин, і крім їжі, з нього також можна приготувати лікувальну настоянку.

Можливо, ви знаєте цей їстівний гриб, якому не страшні ні морози, ні сніг. У народі його називають оксамитовим, або різдвяним, пише чеська газета blesk.

Де росте

Ви можете знайти його у лісах і парках із кінця жовтня до початку квітня. Росте на гниючих пнях, гілках і стовбурах різних листяних дерев, особливо верб, вільхи та буків, рідше хвойних. Таких грибів багато особливо вздовж струмків та річок.

Що приготувати?

Для приготування їжі використовуйте лише грибні капелюшки, оскільки ніжки жорсткі. Найкраще їх посмажити. Це займе 5 хвилин. Також можна зварити пісний грибний суп, додати до соусу чи різотто.

Цілющі ефекти

Sametová penízovka містить речовини, що мають протиракову та антибактеріальну дію, а також речовини, що знижують артеріальний тиск і рівень холестерину. У народній медицині гриб використовують як природний антибіотик для лікування запалення, шкірних захворювань, алергії, астми та хвороби Крона, як засіб від безсоння, для підтримки імунної системи, а також для зміцнення підшлункової залози, що важливо для діабетиків. У традиційній китайській медицині цей гриб призначають при захворюваннях печінки та виразці шлунку.

Рецепт настоянки

Цілюща настоянка в основному використовується для зміцнення підшлункової залози. Як її приготувати?

  • Ми поміщаємо приблизно 1/3 дрібно нарізаних свіжих грибів у пляшку об’ємом 0,5 л і заливаємо їх приблизно на 1-1,5 см нижче краю сорокавідсотковим спиртом (чистим або питним) або горілкою.
  • Поміщуємо пляшку в тінисте тепле місце на 14 днів і змішуємо її вміст раз на день.
  • Через 14 днів проціджуємо вміст через густе сито або фільтр, віджимаємо залишки грибної м’якоті і розливаємо готову настоянку в темні герметичні банки. Можемо використовувати і зберігати її до двох років.

Як застосовувати настоянку? Для поліпшення функції підшлункової залози доцільно приймати приблизно 1 краплю настоянки на 1 кг ваги і розділити цю цілодобову дозу на 2 до 3 розділених дози.

ЗакарпатПост