Майже 1000 євро за роботу пакувальником: кому в Європі платять мінімалку та який її розмір

За некваліфіковану працю в ЄС платять удвоє-шестеро більше, ніж в Україні

З 1 січня в Україні на 20% повинна підвищитися мінімальна зарплата – з 5000 до 6000 грн. Втім, це все ще дуже мало, адже в сусідніх європейських країнах, де рівень життя не набагато випереджає український, мінімалка удвоє-шестеро вища, ніж в Україні.

Сайт “Сьогодні” з’ясував, скільки і кому платять мінімум у країнах Європи. Також ми оцінили, як може вирости мінімальна зарплата у 2021 році.

Найвища мінімалка у Словенії – 941 євро в місяць. Найнижча – у Болгарії – вдвічі більша за українську або трохи більше 300 євро. В інших представлених в графіку державах мінімальна зарплата вища за нашу в 3-4 рази. Зауважимо, що ціни на багато продуктів і промтовари в цих країнах можна порівняти з українськими.

Кому платять в Європі найменше

Фахівці сайту з пошуку роботи в Україні і світі Jooble уточнили спеціально для сайту “Сьогодні”, які професії в Європі отримують мінімалку:

  • Словенія: будівельник, вантажник, оператор на виробництві харчових продуктів, пакувальник.
  • Португалія: касир, адміністратор, рецепционіст, розподільник товару, продавець.
  • Польща: секретар, працівник на мийці, комірник, продавець, електрик.
  • Литва: столяр, працівник друкарні, автомеханік, мебляр, бетонщик.
  • Чехія: прибиральниця, обивщик м’якої меблі, різноробочий, складальник електричних компонентів на виробництві.
  • Угорщина: оператор на виробництві, прибиральник, верстатник, маляр.
  • Латвія: електромонтер, слюсар-сантехник, працівник на ферму, бетонщик, обвалювальник м’яса.
  • Болгарія: хатня робітниця, помічник вихователя в ясельній групі, охоронець.
  • Україна: вантажник, фасувальник, промоутер, підсобник, двірник.
Чому мінімалка в країнах ЄС так відрізняється

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що рівень мінімальної зарплати багато в чому залежить від географічного розташування країни і від того, з ким вона межує.

“Словенія, наприклад, межує з Італією, де мінімальна зарплата набагато вища, – аналізує Олег Пендзин. – Малокваліфікований італійський робітник має майже 25 тис. євро на рік, або понад 2000 євро на місяць. В ЄС, як відомо, кордони прозорі, тому, щоб утримати працівників від трудової міграції, в невеликій Словенії змушені підвищувати як мінімальну, так і середню зарплату”.

Дещо інша ситуація в сусідніх одна до одної східно-європейських країнах і країнах Балтії. Рівень життя в них можна порівняти, прагнення низькокваліфікованої робочої сили до трудової міграції менше. Тому і мінімальні зарплати відрізняються максимум на 40%.

Українська зарплатна піраміда

Незалежний HR-експерт Тетяна Пашкіна звернула увагу, що в Україні невисокі не тільки мінімальні зарплати, які не потребують високої кваліфікації. У нас набагато нижче мінімальної зарплати в країнах Європи і заробітки лікарів, вчителів та інших професій, що вимагають вищої або середньої спеціальної освіти.

“Наприклад, в смт Борова на Київщині не готові платити лікарю-хірургу з досвідом роботи понад 6500 грн. Правда, забезпечують житлом. І це не вина, а біда нашої сьогоднішньої реальності”, – каже Тетяна Пашкіна.

Але, за словами Тетяни Пашкіної, в Україні можна добре заробляти, не маючи вищої освіти і кваліфікації. Для цього треба стати “робітничим класом”. Робітничі професії зараз дуже затребувані, а кадрів не вистачає. Є, скажімо, на одному з київських заводів вакансія учня фрезерувальника на верстат із числовим програмним управлінням. Зарплата – 21 тис. грн із перспективою підвищення залежно від зростання кваліфікації. Високі заробітки обіцяють у сфері продажів – до 50 тис. грн, але залежно від виробітку. Тобто зараз добре можуть заробити ті, хто не має освіти і навичок, але виробляє додаткову вартість, а не, припустимо, ті, хто має диплом і досвід роботи, але годується з держбюджету.

Як зміниться мінімальна зарплата у 2021 році

Олег Пендзин очікує, що у держбюджеті на 2021 рік передбачено анонсоване владою зростання мінімальної зарплати з 5000 до 6000 грн.

“Її підвищать з 1 січня наступного року, – прогнозує Олег Пендзин. – Але друге обіцяне нашою владою підвищення мінімальної зарплати до 6500 грн, швидше за все, буде перенесене з 1 липня на 1 грудня 2021 року. Воно буде одночасно зі зростанням інших соцстандартів. Причина – триваючий спад в економіці України”.


Якщо зарплати у людей невеликі, то і пенсії теж мінімальні, незважаючи на стаж роботи в 40-45 років і більше. Найбільш знедолені – українські селяни.

ЗакарпатПост