Різдво наближається. У закарпатців починає цвісти різдвяна зірка

Зазвичай перед Різдовом ця квітка розквітає у багатьох.

Постійний читач газети ЯСНО Володимир з Ужгорода надіслав фото своєї улюбленої кімнатної квітки. Каже, що в нього їх 3 і всі вони розквітнули – одна червоним, друга – рожевим, а третя – білим. Також чоловік радить купувати квіти не в магазинах, а від бабусь, каже, що вони більш стійкі, а магазинні швидко гинуть.

За словами Володимира, його різдвяні зірки цвітуть майже всю зиму, відцвітаючи, квіти змінюють одна одну.  Окремо взятий бутон може протриматися до 3 діб.

Також він зізнався, що знає про квітку багато цікавого, наприклад, що виведено було цю рослину ще в 1818 році у Англії.

Найперший вид шлюмбергери (truncata) вирощений в Європі в 1818 р, наступний (russelliana) – в 1839 р Саме з цих видів в Англії виведений новий – бакли, який зареєстрований як культура в 1852 р Та почався активний розвиток видів шлюмбергери.

Ближче до 20-го століття рослина почало втрачати свою популярність через відкриття нових і більш цікавих культур. Але вже в 1950 р розведення було відновлено і, як результат, виведено вдвічі більше сортів і гібридів. А що шлюмбергери, як ще називають різдвяну зірку,  з червоними квітами запилюються виключно колібрі. Плоди рослини не розкриваються самостійно. Призначені більше для того, щоб їх м’якоть їли птиці, звільняючи насіння для подальшого розмноження. Якщо птах, витерши дзьоб після поїдання плода шлюмбергери, залишає на гілках насіння, вони прямо там і проростуть. Надалі майже доросла рослина відпаде від гілки і приживеться в ґрунті. 

ЗакарпатПост