Газовані напої та солодощі заборонять продавати в шкільних їдальнях. Як відреагували в Ужгороді

Газовані напої та каву заборонять продавати в шкільних їдальнях. Такі вимоги запровадять із першого січня, повідомив директор обласного департаменту хорони здоров’я Анатолій Пшеничний. За його словами, регламент, який передбачає ці та інші обмеження, розробили в МОЗ.

Продавчиня у шкільній їдальні Жанна Нестеренко розповіла: діти часто беруть поп-корн, хто що любить: печиво беруть, цукерки, часто купують цукрову вату.

Олена Кургіна, сказала: вони вдома не забороняють доньці купувати в їдальні солодощі: “Вона вдома обідає, вечеряє, солодощі їй не заміняють повноцінну їжу, тому дозволяємо”.

Натомість Олеся Валько доньці купувати в їдальні солодощі забороняє. Жінка переконана: солодощі, попкорн та подібні речі не мають бути в школі.

“Це моя особиста думка: магазин не має бути в школі. Але я вважаю, що в цьому винуваті батьки, тому що все йде з сім’ї, з родини: якщо ви навчите свою дитину правильно харчуватися, і що це є некорисним, то вона сама не захоче це купувати”, — сказала Олеся Валько.

Директорка Ужгородської школи № 5 Івета Цегольняй сказала: з 1 січня 2021 року солодощі в їхній їдальні не продаватимуть.

“Заборонено буде в школі продавати продукти, які містять багато солі і цукру, чіпси, вафлі, жувальні гумки. Також заборонять продавати газовані та енергетичні напої, каву, кавові напої. Цього ми не маємо. Заберемо лише газовані напої”, — сказала директорка.

Учень ужгородської школи № 20 Назар Орос обідає в шкільній їдальні. Він замовив млинці з сиром: “Я обрав їх, тому що ними можна наїстися, я люблю тут купувати картоплю, гречку і сир”.

Кухарка їдальні Лідія Мішко розповіла: в меню цього дня — борщ український і гречка з курячим філе, салат з капусти, компот з фруктів і хліб.

“Це ми готуємо для старших школярів, вони мають з собою кошти, і можуть купити за бажанням і вареники, і млинці, з м’ясом та сиром, і відбивні, котлети, макарони з сиром, і кремзлики закарпатські. Готуємо на всякий смак”, — розповіла жінка.

Більше – у сюжеті Суспільного.

ЗакарпатПост