Золоті кульки. Як закарпатцям взимку зміцнити імунітет

Простий рецепт. Купуємо в будь-якому продуктовому магазині індійську спецію куркуму. Висипаєте її на тарілку і додаєте трохи води та меду. Робите руками кульки і складаєте їх у холодильник. Вранці натщесерце з’їдаєте перед сніданком кульку і запиваєте склянкою води.

Гарантовано – імунітет покращиться і ніякий коронавірус вам не буде страшний.

Чим же корисна куркума?

Куркума, друга назва якої турмерік, прийшла до нас з Південно-Східної Індії. Куркума — це рослина сімейства імбирних, що робить його надзвичайно ефективним як у якості самостійної приправи, так і в якості інгредієнта для різних соусів.

До речі, куркума і її корисні властивості в якійсь мірі були описані навіть в Аюрведе.

До Європи куркума потрапила разом з арабськими купцями ще в Середні століття. Тоді вона називалася «індійським шафраном» і була привезена купцями для того, щоб здивувати населення Європи тих часів. Куркума прижилася, і донині є однією з улюблених і популярних приправ, особливо в Америці та Англії.

У складі порошку можна знайти кальцій, залізо, фосфор і йод, а також вітаміни С, В, К, В2 і В3. Приправа куркума — чудовий природний антибіотик. Ця властивість її робить безцінною. Здавалося б, сучасні аптеки переповнені антибіотиками, але, на відміну від хімічних препаратів, спеція-ліки не погіршить роботу шлунково-кишкового тракту, не «вдарить» по печінці. Навпаки, вживання приправи підвищить активність кишкової флори, поліпшить травлення. Тому, якщо захворієте, не поспішайте в аптеку, спробуйте замінити таблетки спецією.

Пряність — хороша підтримка тим, хто ослаблений хронічним захворюванням, або страждає від загострення хвороби.

Стародавня Аюрведа відносить цю спецію до засобу, що зупиняє кровотечі, загоює рани. При будь-яких порізах просто промийте рану, а потім при сипте порошком куркуми. Це не тільки допоможе зупинити кров, але і сприяє швидкому загоєнню рани. При внутрішній кровотечі приймайте порошок з додаванням шафрану, або тільки одну куркуму.

Незамінна вона при шкірних захворюваннях, сприяє підтриманню хорошого обміну речовин. Паста з порошку — відмінний засіб боротьби з екземою, сверблячкою, фурункулами. В Індії спеція широко використовується як косметичний засіб для поліпшення кольору обличчя, очищення шкіри. Тут навіть випускають косметичні креми під назвою «Куркума». Входить вона до складу дуже багатьох антисептичних мазей, в домашніх умовах використовують зовнішньо у поєднанні з медом при ударах, розтягненнях, запалених суглобах. Примочки, приготовані з топленого масла зі спецією, добре допомагають від гнійників, виразок і наривів на шкірі.

ЗакарпатПост