Закарпатський народний хор презентував книгу про історію колективу та аудіоальбом «Любім своє»

Заслужений академічний Закарпатський народний хор із нагоди 75-річчя презентував в Ужгороді книгу про історію колективу та аудіоальбом «Любім своє», презентація відбулася сьогодні в Закарпатському художньому музеї імені Й.Бокшая, повідомили у мерії.

Розпочали творчу зустріч із в’язанки народних пісень. Диригентка та художня керівниця хору Наталія Петій-Потапчук, яка також є упорядницею книги, розповіла, що над виданням спільними зусиллями працювали понад рік, тут міститься історична довідка про колектив та його репертуар, зокрема від 1945 року, архівні фото, тексти пісень та ноти, багато матеріалу видано вперше. За її словами, на сторінках книги, яка вийшла тиражем 300 примірників, – історія хору, його сучасність та майбутнє, адже хор об’єднує митців різних поколінь, мистецьку еліту краю.

Наталія Петій-Потапчук подякувала всім, хто сприяв у виході книги та аудіоальбому, він містить 22 записи: зокрема, обрядовість Рахівщини, Іршавщини, Свалявщини, Хустщини тощо. На обкладинці альбому – робота Федора Манайла, який був першим художником Закарпатського народного хору ще в 1945 році. Привітав колектив із ювілеєм та виходом таких вагомих для культури міста й краю книги та альбому й Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, подякував Закарпатському народному хору за неоціненний внесок у розвиток та збереження нашої культури, побажав наснаги й нових творчих звершень.

На презентації також виступили солісти хору – народний артист України Петро Матій та заслужена артистка України Яна Садварій, лунали народні пісні, зокрема композиції XIX століття, а наприкінці Закарпатський народний хор колядою привітав усіх із прийдешніми новорічно-різдвяними святами.

ЗакарпатПост