Кабмін не знайшов грошей на вакцини й зарплати медикам, але збільшив свій бюджет на машини й картини

Кабінет міністрів у бюджеті України на 2021-й не виділив грошей ні на значне підвищення зарплат медикам, ні на потрібну кількість вакцин, ні навіть на осучаснення пенсій. Замість цього уряд підвищив витрати на Раду, свій власний Секретаріат й Офіс президента.

Якби влада, навіть не збільшуючи доходи, скоротила власні “хотілки”, українці змогли б наступного року не залишитися без вакцин, а лікарі б не втекли з країни через злиденні зарплати, пише Обозреватель.

Поки влада не поспішає допомагати, лікарі та медсестри запустили в соцмережах флешмоб #врятуйлікаря, вимагаючи обіцяного підвищення зарплат.

Вони записують невеликі відеоролики про свою зарплатню і те, як змушені виживати на ці гроші. Дехто каже, що шукає підробіток, щоб прогодувати сім’ю.

На низький розмір доходів скаржаться як молоді фахівці, так і досвідчені лікарі.

На одному з відео лікар дитячої протитуберкульозної лікарні Володимир Кудімов розповів, що його посадовий оклад становить 5385 гривень.

“З такою зарплатою, як зараз, ми прожити не можемо. Мені дуже хочеться сподіватися, що ви як народні депутати будете піклуватися про майбутнє нашої країни, про те, якою буде наша нація. Сподіваюся на ваш розум, на ваше людяне ставлення до медичних працівників”, – сказав у своєму зверненні Кудімов.

Про те, як можна знайти гроші на медицину, скоротивши роздуті бюджети органів влади, читайте в серії матеріалів OBOZREVATEL. Цього разу ми розповімо про те, скільки грошей “проїдає” Кабмін.

https://www.oboz.ua/player/2774889.htmКартини з бурштину й ланч за мінімалку: на що витрачають мільярди в Кабміні

На підвищення зарплат медиків, як того просив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, Кабмін грошей не знайшов. А в ситуації, коли від вакцинації населення залежить майбутнє всієї країни, виділили суму, якої в найліпшому разі вистачить на 10% населення. Якби Кабмін перестав оплачувати ланчі, купувати картини, тонни паперу, не тримав би цілий автопарк і не став би підвищувати свій бюджет, витрати можна було скоротити приблизно на 500 млн грн.

Цих грошей вистачило б:

  • на 71 тис. середніх зарплат лікарів;
  • майже на 500 тис. доз вакцини від коронавірусу.

Якщо у 2020-му українці заплатили уряду 2,2 млрд, то у 2021-му сума збільшиться на 200 млн грн. Зважаючи на закупівлі, Кабмін тим і зайнятий, що друкує документи й робить копії.

На папір витрачають мільйони (!), і стільки ж – на ремонт і обслуговування копіювальної техніки. Наприклад, 1,3 млн грн витратили на офісний папір тільки в жовтні. І це в умовах, коли в тій же будівлі Кабміну працює ціле міністерство цифровізації, а за кожним робочим столом встановлено комп’ютер. Досить усього лише перевести документообіг в електронний формат, щобизаощадити щонайменше близько 10 млн грн на рік.

Витрати на папір

Але якщо папір можна назвати виправданою витратою, то, наприклад, картина з бурштину за 50 тис. грн викликає питання. Тоді як у країні досі діють незаконні угруповання, які видобувають бурштин без сплати податків, не дотримуючись технічних вимог, не піклуючись про збереження довкілля, у Кабміні вирішили, що без картини з бурштину офіційний прийом прем’єр-міністр провести не може.

Кабмін купив картину з бурштину

Багатомільйонні бюджети розмиваються дрібними витратами: сотні тисяч – на годинник, десятки тисяч – на картини, мільйони – на папір. Навіть діловий ланч обходиться бюджету в копієчку. Наприклад, віцепрем’єрка Ольга Стефанішина “наїла” разом із послом Канади 4,2 тис. грн. Саме в таку суму обійшовся ланч на двох у ресторані. І це тоді, коли український лікар заробляє таку суму за два тижні роботи в держлікарні.

За один ланч заплатили 4,2 тис. грн

Ще понад 130 млн грн витратять на інформаційний супровід! Якщо відмовитися від інформаційних кампаній, а замість них налагодити комунікацію з журналістами, не замовляти рекламу й не оплачувати газети, можна заощадити щонайменше 100 млн грн.

Як змінили бюджет на Кабмін:

Господарсько-фінансовий департамент:

  • у 2020-му було 2,2 млрд грн;
  • у 2021-му буде 2,4 млрд грн;

на Секретаріат:

  • у 2020-му було 959 млн грн;
  • у 2021-му буде 1,09 млрд грн;

на обслуговування Кабміну:

  • у 2020-му було 776,8 млн грн;
  • у 2021-му буде 871,4 млн грн;

на інформаційний супровід:

  • у 2020-му було 113,4 млн грн;
  • у 2021-му буде 132,5 млн грн.

Кабмін містить цілий автопарк.

У кожного міністерства є власний автопарк, окремо ж є свій гараж і в Секретаріату Кабміну. У ньому 26 різних автомобілів. Для високопоставлених чиновників – Mercedes різного класу, а у разі, якщо потрібно перевозити делегації, – автобус.

  • Mercedes-Benz Е-клас – 2 автомобілі;
  • Mercedes-Benz О 350 (автобус) – 1;
  • Mercedes-Benz Vario – 1;
  • Mercedes-Benz Vito – 1;
  • Mercedes-Benz S-клас – 11;
  • Toyota Land Cruiser 100 – 1;
  • Toyota Coaster – 1;
  • Toyota Land Cruiser 200 – 1;
  • Mercedes-Benz S600 – 1;
  • Toyota Land Cruiser – 1;
  • Mercedes-Benz S600 – 1;
  • ЛАЗ 5208DL – 1;
  • Nissan Teana – 1;
  • Opel Vectra – 1;
  • Opel Omega – 1.

На обслуговування автопарку, купівлю палива, зарплати витрачають мільйони гривень на рік. Що цікаво, багато високопоставлених працівників уряду самі зізнаються, що користуються автомобілями вкрай рідко: уранці водій забирає з дому і привозить на роботу, а ввечері – доправляє назад. “Вибираються” на конференції, наради чиновники не часто. Ба більше: від будівлі Кабміну швидше дійти пішки як до комітетів Ради, так і до Офісу президента.

Але автопарк усе одно тримають, купують паливо, платять за ремонт й обслуговування. Наприклад, тільки на техобслуговування витрачають понад 800 тис. грн, а на паливо й шини – мільйони.

На автопарк витрачають мільйони

Можливо, щоб про медиків дбали так само, як і про фізосіб-підприємців, їм теж потрібно вийти під Кабмін або парламент і домагатися справедливих зарплат. Але якщо “ФОПи” можуть легко зібратися й хоч увесь день провести на вулицях, медики рятують життя в умовах, коли країну охопила пандемія, і не можуть просто так покинути свої робочі місця.

Якщо влада справді є “слугою” народу, то зараз найкращий час це довести – розробити правки до бюджету, урізати всі “надмірності” та своїм прикладом довести, що життя і здоров’я українців важливіші, ніж розкішний автопарк або картини з бурштину.

ЗакарпатПост