Чим закарпатцям запам’ятався 2020 рік: скадал року

У грудні зазвичай прийнято підбивати підсумки року, що минає. Яким 2020-й був для закарпатців та України загалом? Одне слово – для більшості дуже важким! Пандемія і різні карантинні обмеження жорстоко вдарили по всіх сферах життя. І це відчули на собі майже всі наші земляки. Дехто перехворів коронавірусом, хтось від нього навіть помер. Як відкриті рани, оголилися проблеми зі здоров’ям наших краян. Раніше про це думали далеко не всі, а тепер багато хто задумався над неякісними продуктами з супермаркетів та  вбитим імунітетом від малорухливого способу життя, багатогодинного просиджування перед телевізором чи з телефоном у руках замість того, щоб прогулятися на свіжому повітрі. Цей рік став роком переосмислення найважливіших принципів і великих змін для кожного. На жаль, часто вони були не зовсім позитивні, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО

Скандал року

Скандалом року можна назвати конфлікт із угорцями та оборудки з деревиною. Загострювати увагу на політиці не хочеться, тому поговоролимо про Карпати. Відомо, що в нашому краї проводиться багато незаконних вирубок і ліси з року в рік нещадно нищаться. Про це постійно заявляють екологи, але ті, хто живе з цього, не чують і не хочуть чути нікого, крім себе та гулу бензопил.

Але влітку цього року про закарпатські дерева заговорили і в Європі, коли стало відомо про скандал з нелегальною вирубкою деревини для відомої компанії Ikea, яка займається виготовленням меблів.

Усе почалося з того, що британська організація Earthsight опублікувала дослідження, в якому запевнила, що постачальники деревини для Ikea з України частину сировини рубають незаконно. Ішлося про вирубки буку в Карпатах для виробництва стільців Терйе (Terje). Нелегальні вирубки велися у лісомисливському господарстві селища Великий Бичків. Головна проблема заготівлі була в тому, що ліцензії на нібито санітарні вирубки місцеве лісництво видало незаконно. Після цього знявся галас. Ikea обіцяла провести власне розслідування і розірвати контракт, утім усе закінчилось практично нічим… як завжди… • Найцікавіші новини читай у газеті ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост