Як в радянські часи закарпатці Новий рік зустрічали: гонитва за дефіцитом, черга за тортами та сервелат в подарунок

Так, друзі – сьогодні буде пост з декількома цікавими фотознімками радянських черг і невелика розповідь про те, як в СРСР народ ганявся перед Новим роком за дефіцитом. Зараз в це важко повірити, але всі складові радянського новорічного столу доводилося “діставати” мало не за кілька місяців до свята.

До того ж йдеться про досить банальні інгридієнти – зелений горошок, консервовану кукурудзу, консервовані краби (пізніше – крабові палички), сирокопчену ковбасу та інше подібне, що в наші дні в будь-якій кількості можна купити навіть в самому зубожілому магазині. І ще один важливий момент – радянська “планова” торгівля не могла забезпечити населення необхідною кількістю навіть таких простих продуктів. Тобто той факт, що ви відстояли чергу – далеко не гарантував вам те, що ви обов’язково отримаєте товар на руки – часто він міг закінчиться перед самим носом, і тоді ви йшли з магазину з порожніми руками. Отже, в сьогоднішньому пості – кілька фотографій радянської погоні за дефіцитом, пише mirovich.media

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

Черга за тортами, знімок вісімдесятих років. Як правило, хороші господині пекли торти самі (наполеон, лимонник, листковий зі сметанним кремом і так далі), але деякі купували торти в магазині. Радянські покупні торти були, як правило, кислотних кольорів (з моторошними яскравими трояндочками) і з неймовірно противним жирним маслянистим кремом, який відчувався на зубах як масло. Ще в ходу були набори тістечок – їх продавали в таких же картонних коробках, а складалися набори з наступних тістечок – “грибочки”, пісочні кошики зі збитим білковим кремом і мармеладка зверху, “картопля” і нарізана кружальцями. На відміну від тортів, набори були цілком придатними і дефіцитними, і купити їх до новорічного столу (додому або в гості) вважалося удачею.

Крім черг в магазинах – ще могли бути черги і на вулиці, найчастіше за якимись фруктами. Така черга, до речі, показана на початку фільму “Іронія долі, або з легким паром” – там народ стоїть за мандаринами, а люди на фото нижче стоять за якимось дрібними яблуками – взимку це теж був дефіцит і рідкість. Взагалі мати на новорічному столі якісь фрукти вважалося рідкісною удачею.

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

За новорічним дефіцитом стояли також і на ринках – гігантські черги шикувалися за м’ясом (в основному – жирна свинина з салом і шкурою), за курми (коли ті бували, це бувало не так часто), за будь-якими небудь ковбасами або рибою. Фото нижче приголомшливо передає вираз облич і настрій всіх, хто стояв у подібній черзі.

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

Ще постійно стояли в черзі за сирокопченою ковбасою, яка називалася “сервелат” – радянська сирокопчена ковбаса пахла залізничними шпалами і продавалася ненарізаною, цілими “палицями”. Як правило, в звичайний час сервелат практично неможливо було “дістати”, перед Новим роком його “викидали” на прилавки. Успіхом вважалося урвати 2-3 палки ковбаси – в цьому випадку 1-2 палки можна було віднести кому-небудь в подарунок або виміняти на щось інше дефіцитне. Ось цей знімок всюди підписаний як “черга за ковбасою”.

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

При різних радянських підприємствах існували так звані “спецмагазини”, де могли отоварюватися співробітники тільки цього підприємства – в такі магазини перед Новим роком часто завозили дефіцитні продукти – наприклад, зелений горошок, консервовану кукурудзу в банках, які-небудь м’ясні консерви або червону зернисту ікру. Отоварюватися в таких магазинах можна було тільки пред’явивши спецперепустку підприємства – на фото зображений саме цей момент, причому покупець показує відразу дві перепустки, щоб придбати товар за себе і за дружину.

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

А ось покупки чогось за талонами, найімовірніше – чогось типу розливної сметани. Фото кінця 1980-х років. Майонез в СРСР продавали тільки в закритих скляних баночках, і його неможливо було нічим розбавити. А ось розливну сметану розбавляли вельми часто – вона в СРСР була завжди по консистенції як густий кефір.

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

Ті, хто приходив в магазини пізніше, коли натовп вже розбирав “дефіцит” – найчастіше натикався на порожні полиці. Зазвичай перед Новим роком змітали все.

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

За промтоварами, які брали в подарунок – теж були черги. Без черги можна було купити тільки якісь радянські емальовані миски, терки і екстракт “хвойний” для ванн, а ось хороше взуття, хороші і недорогі годинники, якісь красиві імпортні хустки та інше подібне – розмітали на подарунки дуже швидко.

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

Порожні полиці взуттєвого магазину.

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

Порожні вішалки у відділі одягу в умівермазі

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

У всій цій історії мене найбільше розчулюють розповіді фанатів СРСР, які називають совок якоюсь там “соціальною державою”. Так він був насправді “асоціальною” державою – ті, хто не встигав або за фізичним станом не міг відстояти довжелезні черги за дефіцтом – змушений був святкувати Новий рік буквально ні з чим…

Новий рік в СРСР - гонитва за дефіцитом

Напишіть у коментарях, що думаєте з цього приводу!

Ви стояли в новорічних чергах за дефіцитом?

ЗакарпатПост