Страшна правда: на Закарпатті нещадно знищують ліси і висаджують недостатньо дерев

Про цю проблему багато хто говорить, але ніхто її не вирішує. Через вирубки закарпатці страждають чи не щороку. Природа нагадує про себе руйнівними паводками. Але біда людей не учить. Тобто учить, але не всіх, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО

Деякі села повстають проти нищення Карпат, а в деяких, навпаки, захищають лісорубів. Парадокс, правда? Там думають лише про те, що їхні чоловіки на лісосіці можуть заробити тимчасово якусь копійчину, а про те, що коли гори лисіють, їх топитиме, забувають…. Як і про зсуви, про пересихання води у власних криницях!

Технічна відсталість лісового господарства, використання важкої, травматичної техніки на схилах, погана організація роботи, а також банальна корупція призводять до того, що рубки, як правило, відбуваються варварським чином. Це призводить до масштабних змивів поверхні ґрунту, замулюються річки, зникає риба й не тільки.

У результаті, як не прикро, після десятиліть агресивної вирубки лісів майже нічого не робиться для їхнього відновлення! Більше того, на відновлення навіть не передбачаються кошти! Чому ті ж політики, що так гарно вміють обіцяти людям гори і доли перед виборами, не проводять акції з висадки дерев? Чому не відроджують природу? Та ні, вони краще одну смітинку у місті перед фото та телекамерами піднімуть і показово викинуть у смітник… а дерева хай висаджує хтось інший.

Чому у області, що потерпає від вирубок, не стане обов’язком для лісників щороку висадити вдесятеро більше дерев… ніж вони вирізали? Хоча й це не перекриє збитків, бо ліс росте повільно.

Більше того, тих, хто вбиває ліс, чомусь ніхто не карає,  показово відкривають по кілька кримінальних справ. Але то лише на людей, які для власних потреб зрізали дерево-два… бо не мають за що купити дрова. А ті, хто нищить ліс у великих масштабах, роблять це нібито законно, адже у них навіть є лісорубні квитки. І хоча вони проводять нібито санітарні рубки, насправді заготовляють ділову деревину, вирізають здорові дерева, яким би ще рости і рости.  За словами екологів, за останні 25 років кількість вирубаного лісу на Закарпатті зросла на 75%.

Ось у цьому і найбільший трагізм! Саме цьому потрібно покласти край. Утім зробити це дуже важко, адже лісозаготівлі – це корумпована схема, яка дає неймовірно великі прибутки. Достатньо згадати лише про скандал з відомим у світі виробником меблів у Європі, який виробляв продукцію із закарпатських дерев. На сьогодні усе зам’ялося. Не допоміг навіть величезний резонанс у газетах та на телебаченні!

Тож чому, якщо так важко боротись із вирубками, не збільшити обсяги висаджування дерев? Це ж не потребує великих витрат, це може зробити кожна людина. Чому ніхто не говорить про те, що втрата дерев, що накопичують вуглець, призведе до викиду в атмосферу додаткового вуглекислого газу і сприятиме прискоренню глобального потепління? Про таке не хочеться багатьом навіть згадувати! А шкода! Бо попереджувальні знаки катастрофи вже видно. Сьогодні дикий світ – цей нелюдський світ – майже повністю зник. Дев’яносто шість відсотків маси всіх живих істот на Землі (за винятком рослин) становлять наші тіла і тіла тварин, яких ми вирощуємо для їжі. Ми заповнили Землю. Але до наступного сторіччя ми, можливо, зробимо велику його частину непридатною для житла.

Ми перенавантажуємо землю нітратами, обприскуємо її пестицидами, спалюємо, вбиваючи ґрунтових істот, які живлять її.  Ми тільки починаємо розуміти, що існує зв’язок між появою нових вірусів і тим, як ми катуємо природу • Найцікавіші новини читай у газеті ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост