Ми місяцями взагалі сидимо без заробітної плати: На Закарпатті лікарям не виплачують заробітну плату

На початку грудня медикам виплатили тільки зарплату за вересень – жовтень.

Лікарі Воловецької центральної районної лікарні Закарпатської області вже декілька місяців не отримують заробітної плати. Про це кореспонденту “112 Україна” розповіла лікар-педіатр Воловецької центральної районної лікарні Оксана Щербей.

За її словами на початку грудня медикам тільки виплатили зарплату за вересень-жовтень.

“З вересня, як обіцялося, дали нам ті доплати: лікарям на 70% доплата була з вересня по жовтень включно, потім медсестрам на 50% і на 25% доплату зробили молодшим медичним працівникам. Закінчується рік і більше ніякого підняття чи доплати немає. Ми місяцями взагалі сидимо без заробітної плати, бо станом на сьогодні ми ще за листопад не отримали”, – розповіла лікар-педіатр.

Разом з тим перший заступник Вільної спілки медичних працівників України Анатолій Сидоренко вважає, що найближчим часом медичну галузь України чекає цілковита катастрофа. За його словами наразі більшість лікарів та медсестер вже вчать польську мову і готуються виїхати за кордон. Головна причина – низька заробітна плата.

“Якщо брати заробітну плату в стаціонарі санітарки або медсестри, оклади у них від2500 до 3000 грн, у лікарів до 4000-5000 грн в залежності від категорії. Що стосуєтьсяполіклінік, там була проведена реформа Супрун, але обіцяні 15000 грн лікарям і 12000грн медсестрам так і не відбулися. Уже в поліклініках велика недостача кадрів”, – запевнив Сидоренко.

Він також зауважив, що заробітна плата працівників “швидкої допомоги” залежить від стажу роботи, якщо людина пропрацювала понад 7 років, вона отримує 60% надбавок. Якщо не брати ковідні надходження, то середня заробітна плата у санітара близько 4000 грн, у водія “швидкої” – 4500-5000 грн, у лікаря – 6000-7000 грн, це якщо людина працює на ставку.

Анатолій Сидоренко також додав, що за для безпеки працівників медичної галузі потрібно вести закон про кримінальну відповідальність  за побиття медичного працівника, адже останнім часом все частіше почали нападати та бити бригади “швидкої допомоги”. 

ЗакарпатПост