Що на Закарпатті не так із пластиковим сміттям?

Кожну секунду у світі виробляють 20 тисяч пластикових пляшок, а кожну хвилину купують мільйон. З усіх пластикових пляшок, проданих за рік (а це 480 мільярдів штук), можна побудувати вежу висотою 77 мільйонів кілометрів – це приблизно половина відстані від Землі до Сонця. А до 2021 року з вироблених пляшок можна буде будувати повноцінний міжпланетний міст, пише газета ЯСНО.

На кожного з нас зараз припадає по тонні викинутої пластмаси

Більшість із вироблених пластикових пляшок після використання відправляються на звалище. Взагалі з кінця 1940-х років (коли пластмасу почали виробляти в промислових масштабах) було випущено приблизно 9,1 мільярда тонн пластикових виробів, і тепер на звалищах спочиває велика частина з них.

А ще, як пише meduza.io, через річки в Світовий океан потрапляє від 1,15 до 2,4 мільйона тонн пластикових відходів на рік. До 2050 року в океані буде плавати більше пластику, ніж риби. Причому в воду потрапляють не тільки цілі пляшки, а й частинки пластику, які в підсумку виявляються в тілах риб і молюсків. А люди, які регулярно вживають в їжу морепродукти, з’їдають на рік тисячі крихітних пластикових шматочків розміром менше одного міліметра.

Більшість пластикових пляшок зроблені з поліетилентерефталату (ПЕТ), потрапляючи на звалища, в землю або у воду, вони можуть розкладатися до 400 років. Для порівняння – папір розкладається за два роки, а жерстяна банка за 100 років • Найцікавіші новини читай у газеті ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост