Курей перестануть катувати, але не у нас. Коли в Україні приймуть закон проти катування домашньої птиці

Страждання домашньої птиці  нарешті закінчаться, але не в нас, а в Чехії. Там прийняли закон про заборону на вирощування в клітках і штрафуватимуть тиранів, пише газета ЯСНО.

На багатьох фермах тварини утримуються просто в жахливих умовах. Особливо це стосується домашньої птиці. Часто кури все життя живуть у тісних клітках, їх нещадно експлуатують, не даючи змоги навіть розпрямити крила. Кури ходять по трупах інших птахів, ніколи не бачать сонячного світла. Їх нашпиговують гормонами, щоб швидше росли, і різними хімікатами, аби більше неслися… І таких випадків, на жаль, дуже багато. У тому числі у нас, в Україні. Більшість птахофабрик діє саме за такими фашистськими принципами.

Нещодавно у Чехії газета «Блєск» оприлюднила факти знущання над курми на фермі. Питання набуло широкого розголосу – і там нарешті заборонили утримувати курей у тісних клітках.

Президент Чехії підписав закон про заборону у тримання у клітках курей-несучок з 2027 року. Також істотно збільшено  штрафи за жорстоке поводження з тваринами. 

Звісно, проти цього виступав міністр сільського господарства. За його словами, ця зміна призведе до невигідного стану чеських фермерів та дозволить імпортувати дешеві яйця, особливо з Польщі та Прибалтики. Утім зоозахисники запевнили, що кури-несучки, що перебувають у клітині, мають незадовільні умови, страждають від стресу та нестаток. Вони також зазначили, що Німеччина та Австрія, наприклад, першими приєдналися до заборони і торгові мережі до 2025 року перестануть приймати для продажу яйця з таких ферм.

І це – дуже правильний і гуманний закон, який найближчим часом повинна підтримати і Україна.

Новий чеський закон також забороняє виступи мавп та інших видів диких тварин у цирках та різних шоу, а також заборону звіроферм, власники яких отримають компенсацію у розмірі 3000 крон для норок і 3,900 крон для лисиць. Відтепер такі ферми поза законом!

А ще закон збільшує штраф за жорстоке поводження з тваринами вдвічі, тобто до одного мільйона крон. Причиною є посилення покарання у в’язниці за ці злочини. Мінімальний штраф за жорстоке поводження з тваринами у так званих місцях розмноження, тобто у фермерських господарствах, орієнтованих на прибуток, встановлюється поправкою у розмірі 5000 і 10000 чеських крон залежно від ступеня правопорушення. Також у Чехії не продаватимуть собак, котів та приматів у зоомагазинах.

Українські зоозахисники вже багато років борються за закриття хутрових ферм, заборону виступів цирків із дикими тваринами та притравочних станцій. Утім наші парламентарі сліпі і глухі, вони не хочуть почути людей, яким не байдужа доля тварин. Коли ж в Україні нарешті буде гуманне суспільство? Коли ми візьмемо приклад із чехів? На жаль, поки що ці питання – риторичні • Найцікавіші новини читай у газеті ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост