Вакцинація для чехів буде безкоштовною, але лише 14 відсотків людей хочуть бути щепленими

Чехи заявляють, що вакцинація для всього населення буде безкоштовною.

Уряд Чехії виділив гроші на закупівлю трьох мільйонів доз вакцин за контрактом з Європейським союзом. Перша поставка (близько 10% від загального обсягу) повинна прибути до Чеської Республіки до кінця року, пише газета ЯСНО.

Всього Чеська Республіка змогла б закупити 7 млн доз в рамках контракту з ЄС. Однак влітку уряд вирішив закупити лише половину, щоб потім вакцину можна було купувати і в інших виробників. Це, мовляв, допоможе мінімізувати ризик в разі проблем з розробкою вакцини.

Найбільше Чехія зацікавлена у вакцинах проти Covid-19 від американської компанії Pfizer.

За попередніми оцінками Міністерства охорони здоров’я республіки, в рамках першої хвилі вакцинації в країні будуть вакциновані близько 3,5 млн осіб. При цьому зазначалося, що деякі вакцини виробляють імунітет після двох доз, тому їх потрібно близько 7 млн. У зв’язку з цим чеський уряд вже схвалив покупку трьох мільйонів доз іншого типу сироватки від британської компанії AstraZeneca.

Експерти підрахували, що вакцинація може початися в Чехії на початку наступного року. Тому Міністерство охорони здоров’я готує процедуру того, як все буде проходити. Якщо держава хоче охопити вакцинацією все населення, вона запропонує вакцину майже у кожному медичному закладі. Можливі також намети на вулицях.

Однак чехи так само, як українці, скептично ставляться до вакцини covid-19. Опитування  Чеського радіо  показує, що лише 14 відсотків людей однозначно хочуть бути щепленими, ще 31 відсоток не хоче, а 24 відсотки категорично проти • Найцікавіші новини читай у газеті ЯСНО Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекси 76076, 76300 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост