Закарпатський монах допоміг бідній вдові з дитиною, яку свекруха вигнала з хати

Ця зима для українців буде карантинною. Подорожувати багато хто не зможе. Дивовижні карпатські краєвиди вдасться побачити далеко не всім, хоча о цій порі в горах дуже гарно. Але ж так хочеться казки і трохи див! І не лише дітям, але й дорослим. Тому газета ЯСНО вирішила влаштувати для читачів зимову новорічну подорож Закарпаттям. А до того ще й зібрати цікаві легенди з найбільш мальовничих місць. Місцеві їх знають багато, тож ми з вами щедро ділимось побаченим та почутим.

Зупиняємося у Мукачеві. Замок Паланок – просто фантастичне місце, та до нього ми йти не будемо, бо нас цікавить інша локація. На схилі Чернечої гори розташований Мукачівський Свято-Миколаївський монастир. Час заснування його невідомий, та кажуть, що десь у ХІ сторіччі.

Жив там колись благочестивий монах Симеон. Люди знали і любили його, бо не лише добра та правди навчав їх, але й лікував.

Якось прийшла до нього дуже бідна жінка з дитиною на руках і розповіла, що її чоловік помер, а свекруха вигнала її з хати. Не мала куди подітись нещасна і дуже плакала. Пошкодував її монах і запропонував залишитись пожити в келії. Монастиря тоді ще не було, а монахи жили у викопаних землянках. Тож довго залишатися там з дитиною молодиця не могла. Грошей, щоб купити хату жінці, Симеон не мав, але його віра була настільки непохитною, що Бог завжди чув його молитви. Тож звернувся він до Господа з проханням допомогти жінці. А то була Різдвяна ніч… Наступного ранку до нього прийшов якийсь багатий пан весь у крові. Виявилося, що його поранили і він помирав. Обробив монах рану, присипав якимось порошками – і вона швиденько почала гоїтись. Уже за кілька днів незнайомець був повністю здоровим. Ірина у всьому допомагала Симеону, і пан поцікавився, хто вона така. Монах розповів її сумну історію. Пошкодував чоловік нещасну жінку і купив їй будинок у Мукачеві, ще й грошей дав стільки, що вона безбідно жила до глибокої старості. Частенько вона приходила до Симеона з подяками, допомагала йому в усьому, приносила їжу та прала речі, а коли її син виріс, то також став монахом.

Взагалі Симен творив дуже багато різних див. Це – тільки одне з них. А Чернеча гора справді таємнича, там настільки приємна енергетика, що хочеться затриматись надовго, але час їхати далі…

ЗакарпатПост