Із січня в Україні прогнозують підвищення вартості газу

Між закарпатцями точаться гострі суперечки щодо платіжок із шаленими донарахуваннями за спожитий (чи то пак – умовно спожитий) газ. Доливає масла у вогонь і те, що вартість газу для населення, яка тепер змінюється щомісяця, суттєво зросла. У різних постачальників порівняно з жовтнем уже в листопаді ціна збільшилась на 20-35%. Чому це відбувається? – пише газета ЯСНО.

Справа в тому, що в Україні вже кілька місяців діє вільний ринок газу для населення – тобто держава більше не регулює цін. Постачальні компанії змінюють ціну на газ коли захочуть і як захочуть. А зараз в розпалі опалювальний сезон, тож услід за збільшенням попиту зросла й вартість.  Газовики пояснюють це тим, що ситуація на європейських ринках постійно змінюється, мовляв, після падіння цієї весни цін до історичного мінімуму нині на газових хабах у Європі відбувається стрімке подорожчання природного газу, а оскільки імпорт газу здебільшого відбувається з ЄС, тенденція подорожчання зачепила й українських споживачів. Утім у людей інша думка. Вони кажуть, що українцям газовики продають газ як для гостей України і нарікають, що за цінами у квитанціях стоїть зажерливість політиків та тих, кого вони покривають. Звинувачують не лише владу і чиновників, але й олігархів, газові компанії та недосконалість нашого законодавства.

А в січні ситуація може змінитися у ще гірший бік, бо прогнозують здорожчання.

Про це розповіла член комісії з регулювання політики у сферах енергетики та комунальних послуг Ольга Бабій.

«У нас ціна на газ ринкова. А коли ми говоримо про ціну розподілу газу як товару, ви отримуєте дві платіжки — одна платіжка – за  газ, інша – за розподіл. Розподіл може дорожчати і на його вартість вплине саме та ціна газу», — пояснила вона і додала, що  й далі кожен споживач отримуватиме дві платіжки.

Тож як платитимуть закарпатці ще більші суми за спожитий газ? Перейти на альтернативне опалення зможуть далеко не всі, адже, скажімо, у багатоповерхівках це зробити дуже проблематично. Навіть для приватного сектора не все так гладко, адже будь-які зміни тягнуть за собою фінансові витрати. Ті ж дрова, якщо навіть у родині є твердопаливний не лише газовий котел, потрібно вчасно закупити. Однак якщо газова політика в державі не зміниться, незабаром багато хто почне відмовлятись від газу і шукати інші способи обігріву помешкання. Ще добре, бо немає великих морозів і тепло в будинку чи квартирі можна прикрутити… а що буде в січні – одному Богу відомо!

 ЗакарпатПост