Site icon zakarpatpost.net

Травами та крижаною водою закарпатка зцілила смертельно хвору дівчинку

Ця зима для українців буде карантинною. Подорожувати багато хто не зможе. Дивовижні карпатські краєвиди вдасться побачити далеко не всім, хоча о цій порі в горах дуже гарно. Але ж так хочеться казки і трохи див! І не лише дітям, але й дорослим. Тому газета ЯСНО вирішила влаштувати для читачів зимову новорічну подорож Закарпаттям. А до того ще й зібрати цікаві легенди з найбільш мальовничих місць. Місцеві їх знають багато, тож ми з вами щедро ділимось побаченим та почутим.

Хуст…  Тут ми піднімаємось на Замкову гору до руїн фортеці. Із висоти бачимо просто казкову панораму. Місто – як на долоні. Але прийшли ми в пошуках легенд, тож розпитуємо людей. І нам таланить.

Про воєводу Хуста, каже місцевий чоловік Василь, всі усе знають, але воєвода Арпад залишається маловідомим. А жив він, згідно з оповідкою, також у Хусті… тільки пізніше.

Якось у Арпада захворіла донька. Кращі лікарі не давали втішних прогнозів. Дівча ставало слабшим із кожним днем, сили покидали юне прекрасне тіло. Зажурився батько, адже дівчинка була в нього єдиною дитиною, а дружина померла при пологах. Та якось прийшла до нього жінка, яка сказала, що знає, як зцілити маленьку Ірму. Не повірив їй чоловік, але вирішив, що втрачати нічого. А молодиця та була з Сокирниці і дуже добре зналася на всякому зіллі. Наварила вона дитині всяких трав, напоїла і вивела на прогулянку. Поблукали вони біля замку, а потім жінка сказала, що дівчинка має скупатись у крижаному Хустеці – тільки так одужає. Відбувалося все перед Різдвом, а зими в ті часи були суворими. Як не хотілося Ірмі лізти у воду, та послухала вона незнайомку… І трапилось диво. Вона справді відчула неймовірний приплив сил і вже на вершину гори з її підніжжя не йшла, а бігла. Щасливий батько щедро винагородив молодицю. З того часу щозими хоча б кілька разів і сам, і його донька купалися у замерзлій річці. І здоров’я в них було дуже міцним, та й прожили вони дуже довго.

ЗакарпатПост

Exit mobile version