Двоє талановитих закарпатців із використаних пляшок роблять унікальні скляні ялинкові іграшки. ВІДЕО

Близько 20-ти новорічних іграшок зі скла робить на день закарпатець Василь Полажинець. На одну витрачає майже дві години. Майстер почав виготовляти такі прикраси разом із дівчиною у вересні цього року. Вони облаштували собі майстерню для виробництва іграшок.

До новорічно-різдвяних свят роблять ялинкові прикраси зі скляних пляшок. “Необхідно спочатку знайти потрібні пляшки, розкласти їх за кольорами й фактурами. Далі їх необхідно порізати, зробити заготівки — й потім складаю їх за схемою, яку до того зробив”, — розповів Василь, повідомляє Суспільне.

Іграшки майстер робить із різнокольорового скла. “Якого кольору пляшки, такого кольору й іграшки. Якщо брати зелену пляшку, то буде зелена іграшка, синя пляшка – синя іграшка. У цьому плані трішки обмежена палітра, але варіантів можна робити багато, тому що скло між собою поєднується. Були інші іграшки, інші види, але наразі їх вже немає. Поки що є два види. За розміром я робив їх стандартними”, — каже майстер.

За словами Василя, усі його вироби безпечні для використання. “Коли скло плавиться, воно стає таке, як цукерка, тобто стає гладким і ним вже ніхто не зможе порізатися”, — розповів чоловік.

Дівчина Василя Вероніка в’яже на готову іграшку стрічку. Після цього вона пакує іграшки до коробок. “Я зав’язую, у мене особливої технології вимірювання довжини стрічки немає, тому я “на око” це все роблю, потім можна відрегулювати під щось особливе. Коробки ми замовляли в Києві. У нас є такий гарний наповнювач, він виглядає дуже святково. Сіно сюди не дуже підходило, тому ми взяли стружку. Також ставимо різне оздоблення. Я, зазвичай, загортаю іграшки в подарунковий папір, адже більшість людей замовляють іграшки для подарунку”, — каже Вероніка.

За словами майстрів, наразі вони виготовили понад 50 новорічних прикрас.

ЗакарпатПост