В Ужгороді ростуть не лише японські вишні, але й японські кедри

Криптомерія японська останнім часом почала з’являтись на вулицях Ужгорода. Це – південне хвойне вічнозелене дерево, висота якого сягає 70 м. Дерево родом з Японії.

Криптомерія японська виростає до 30—70 м у висоту, діаметром 1,5—2 м. Росте швидко, не є вибагливою, тіневитривала, теплолюбна.

Ці дерева росли і в парку Лаудона, який зберігся біля будівлі дитячої лікарні і є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення.

Також у парку можна побачити найбільше в Україні і найстаріше на Закарпатті гінкго, тис ягідний, кипарис болотний, сосну чорну (австрійська), магнолію Суланжа, бук лісовий.

Цікаво, що в Японії на острові Кюсю, розташований незвичайний ліс, де дерева ростуть у формі двох кіл і видають участь людини у формуванні цього пейзажу. Дивлячись на аерофотознімки цієї місцевості, можна подумати, що японські лісники занудьгували під час виснажливих лісопосадок і вирішили проявити творчий підхід, посадивши дерева у формі двох кіл. Насправді ж кругові посадки хвойного дерева криптомерии японської — це частина важливого експерименту, який триває вже понад 45 років у рамках міністерської програми.

ЗакарпатПост