Малюки на штучній вентиляції легень. Лікар розповів про четвірню, народжену в Ужгороді

Чотирьох дітей — трьох хлопчиків та одну дівчинку — народила вночі закарпатка в Ужгородському пологовому. Про це розповів акушер-гінеколог Руслан Федько. Мама — 20-річна жителька села Калини Тячівського району.

За словами лікаря, пологи були передчасними — на 30-му тижні вагітності. Їй зробили кесарів розтин. Операція тривала близько сорока хвилин. За словами Федька, перед цим жінка лежала в них не збереженні понад півтора місяця, повідомляє Суспільне.

“Один раз на 80 у кубі випадків зустрічається чотириплодова вагітність. Це один раз на 512 тисяч пологів. Я спілкувався зі своїми колишніми викладачами, яким уже близько 90 років і які почали свій шлях у професії з 50-х років минулого століття. Вони кажуть, що таких випадків на Закарпатті не було”, — сказав Руслан Федько.

За його словами, це не було штучне запліднення, жінка завагітніла в природньому циклі. “Але лікар, яка займалася нею до вагітності, індукувала настання овуляції за допомогою певних препаратів, — розповів лікар. — У цьому випадку відбулася така парадоксальна реакція, коли на запліднення пішли чотири яйцеклітини”.

За словами лікаря-реаніматолога Ужгородського пологового будинку Степана Богдана, жінка народила по двоє двійнят. Їхня вага — 1 кілограм 260 грам, двоє — по кілограм триста і одна дитина — кілограм 460 грам.

“Зараз усі четверо діточок — на штучній вентиляції легень, — розповів він. — На даний момент вони не кисневозалежні, однак важкість їх залишається, бо незрілість. Вага така. У нас були різні дітки з різною вагою. Незрілість — це річ непередбачувана. Нема таких ліків, які роблять зрілим. Зрілими дітьми робить тільки час. Ми виходжували колись найменшу дитину — вона мала 490 грам. Слава богу, ми її виходили”.

Породілля зараз знаходиться у післяпологовій палаті. Її життю нічого не загрожує, — розповіли медики. За словами Руслана Федька, її чоловік має зробити тест на COVID-19. Після цього його можуть впустити до жінки. Разом із дітьми вона перебуватиме в пологовому будинку ще мінімум місяць.

ЗакарпатПост