Закарпатка розповіла, чому квіти на підвіконні перед дощем плачуть

Деякі рослини перед зміню погоди або закривають бутони, або на листі з’являються крапельки води. Їх називають природними барометрами. Спостерігаючи за ними, можна точно визначити, коли буде дощ.

Такі зміни зумовлені температурою, вологістю, атмосферним тиском, а також інтенсивністю сонячного випромінювання.

Як каже біологиня, Ярослава Качур, наприклад, квіти в’юнка перед опадами закривають бутони, а квіти чистотілу нахиляються.

Погоду можна завбачати по квіточках мокрецю. Це трава з дрібними листочками, завжди вологими навіть в суху погоду. Якщо до 9-ої години ранку віночок квіточки не піднімається – в день буде дощ. 

Перед дощем, біля черешків листя клена, в тому місці, де вони прикріплюються до гілок, виступає маленька крапелька нектару. За декілька годин до дощу „плаче” тополя, звільняючись від зайвої вологи. За добу до дощу з’являються липкі краплини соку на листках кінського каштану. „Сльози” цих рослин – вірна ознака негоди, що наближається. Причина виділення нектару, розгортання чи згортання листків, закриття чи відкриття квітів, – збільшення вологості повітря.

Так само визначати погоду можна і за кімнатними квітами.

Перед дощем квіти кімнатної троянди, кипарисовика, починають сильніше пахнути, а на листках монстери, маранти, з’являються крапельки вологи. Настільки цікаве явище називається гутація. Якщо на квітках хойи збираються крапельки, то незабаром буде дощик. Але крапельки на листках деяких рослин, наприклад, бальзаміну утворюються не до дощу, а до ясної і сонячній погоді.

User comments

ЗакарпатПост