Закарпатські нардепи звернулися до уряду щодо проведення перерахунків тарифу на газ

Мова про нардепів-закарпатців Владіслава Поляка, Валерія Лунченка, Василя Петьовку та Роберта Горвата, які долучилися до звернення своєї групи народних обранців.

З січня 2021 року в Україні підвищилась вартість маже всіх комунальних послуг, тож люди обурені стрімким ростом тарифів. Зокрема, мова про ціни на тарифи на газ.

«Нафтогаз України» підвищив ціну газу для побутових споживачів з січня на 14% до 7,22 грн/куб. м з ПДВ без вартості розподілу (доставки).

Окремо значну соціальну напругу викликає зміна принципу оплати за доставку газу. 

«Раніше споживачі платили за доставку газу згідно зі своїми обсягами споживання.

 Відповідно, під час опалювального сезону плата за розподіл збільшувалася, після опалювального сезону – зменшувалася разом з обсягом спожитого газу. Зараз же споживачі мають платити за розподіл газу рівними частинами протягом всього року.

Тож всі дії, направлені на зменшення споживання газу, у випадку тарифу на доставку, втрачають сенс? Адже споживачі утеплювали будинки і квартири, змінювали котли, економили використання енергоносіїв!», – повідомляє голова фракції «Довіра» Кулініч Олег Іванович у соцмережі FB.

Верховна Рада, відповідно до законодавства, жодним чином не впливає на рішення незалежних регуляторів з цього приводу, але, в першу чергу, люди звертаються з цими проблемами якраз до депутатів, в тому числі депутатів-мажоритарників.

Закарпаття в парламенті представлено шістьма народними обранцями, обраних по мажоритарним округам, та декількома нардепами, які пройшли до ВРУ по спискам своїх політичних партій.

В межах своїх повноважень, єдиними хто відреагував на ситуацію з підвищенням тарифів виявилися закарпатські обранці, представлені депутатською групою «Довіра».

Мова про нардепів-закарпатців Владіслава Поляка, Валерія Лунченка, Василя Петьовку та Роберта Горвата, які долучилися до звернення своєї групи народних обранців.

Згадувані нардепи є також лідерами Політичної партії «Рідне Закарпаття», яка восени цього року здобувала впевнену перемогу на місцевих виборах 2020 року.

Восени четвірка парламентаріїв вже заявляла про те, що тарифи на транспортування газу необґрунтовані.

Ні для кого не секрет, що на Закарпатті доставка газу відбувається через мережі, які будувалися як за рахунок комунальних підприємств, так і за кошти закарпатців. Чому маємо платити за транспортування газу – незрозуміло.

Люди скаржаться на необґрунтовану вартість за транспортування газу. І це не дивно, адже тариф вираховується за незрозумілою формулою, у якій зокрема ідеться про газ, спожитий минулого року.

І нонсенс – навіть закарпатці, будинки яких не введені в експлуатацію, були змушені платити за його транспортування.

Важливо, що в рамках загальної тенденції невдоволення цінами на газ, закарпатські обранці звернулися з приводу надвисоких тарифів для населення до прем’єр-міністра, Міністерства енергетики та відстоюватимуть питання зменшення тарифу на газ у Верховній Раді.

Також до Антимонопольного комітету України подано депутатське звернення щодо перевірки дій Операторів ГРМ та газопостачальних підприємств на предмет дотримання законодавства про захист економічної конкуренції та проведення перерахунків тарифів на природний газ для населення.

Депутатською групою «ДОВІРА» напрацьовано та подано на реєстрацію постанову ВРУ «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо невідкладного вжиття комплексних заходів для належного врегулювання цін на енергоносії та їх доставку для побутових споживачів».

ЗакарпатПост