У мережі показали засніжений Чеський квартал у Хусті. ФОТО

Світлини оприлюднила на своїй сторінці у соцмережі газета ЯСНО. Зараз засніжені будиночки мають особливий романтичний вигляд.

Архітектурна велич давнини

Чеське містечко – один з мікрорайонів Хуста. Це – маленька Прага в Закарпатті. Гуляючи між автентичними  оригінальними будівлями, відчувається велич і дух Європи… Навіть бруківка там старовинна, чеська.

— Чехи зводили комфортні і ошатні оселі, — розповідає Михайло Поп, хустський старожил. — Тогочасне житло мало певні характерні якості, зокрема, у помешканнях були високі стелі, великі кімнати. До речі, стіни у цих будинках міцні, цеглини Т-подібні. Перші поверхи споруджені виключно із цегли, другі – дерев’яні, а дахи вкриті червоною черепицею.

Житлових будинків у кварталі аж 13. Із внутрішніх двориків із господарськими прибудовами легко потрапити на різні вулиці райцентру. Загалом, чеське містечко – це цілий комплекс: гімназія (теперішня СШ №1 імені Августина волошина), професійно-технічне училище та дитяча поліклініка. 

Масарикова колонія – окраса Хуста

Чеський квартал звели в Хусті у 1924-1925 рр., коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини. За проектом празького архітектора-функционалиста І. Фрайвальда будували тут перш за все житло для службовців та офіцерів. Використовували традиційні місцеві матеріали – дерево, камінь, піщано-гравійну суміш і керамічне покриття. Зараз Масарикова колонія (від імені тогочасного президента Чехословаччини) – маленька Чехія в Хусті – одне з історичних свідчень перебування сусіднього народу в Закарпатті.

— Стиль «шале», в якому збудований квартал, є досить поширеним у Європі. Саме так зводилися знамениті  альпійські дачні будиночки у Швейцарії, – запевняє головний архітектор Хуста Василь Орос. – Але ж недарма нашу область називають маленькою Швейцарією. Крім гірських краєвидів є й архітектурні аналогії.

Чеська архітектоніка досі в моді

У далеких 30-х роках минулого сторіччя чехи збудували в Хусті чимало об’єктів, які досі вважаються окрасою невеличкого старовинного містечка в долонях Карпат.

-Своїх громадян – чеських вчителів, лікарів, інженерів, що приїхали до Хуста, тодішня влада старалася забезпечити нормальними умовами проживання, – ділиться знаннями історик Наталія Неметова. – За 20 років правління Чехословаччина звела в місті над Тисою 800 будинків. Було збудовано окружний дім, окружну лікарню, гімназію, ювілейну чеську школу, крайовий суд та навіть казино для офіцерів… До речі, адмінкорпус Хустської міської ради – теж побудований чехами. Серед старих документів, у контрактах фірми «Фрейвайльд і Богм», яка виграла тендер на розбудову міста, написано, що у Хусті мали збудувати ще й дім для медичної страхової служби та новий «Слов’янський дім» (тобто заклад культури з кінозалом, рестораном). Проте цьому зашкодила криза 30-х, а згодом — війна.

Сьогодні чеське містечко, на жаль, переживає не найкращі часи, хоча поступово відроджується і облагороджується. Тим не менше, ще багато помешкань у вкрай занедбаному стані. Та як би там не було, цей унікальний квартал все одно зачаровує і продовжує вабити художників, туристів та просто гостей Закарпаття.

ЗакарпатПост