Група Льовочкіна під прикриттям австрійця протягує Олімпіаду Зеленського на полонині Боржаві

Представники держави і ТОВ «Боржава Есет» готують меморандум про створення в Україні високогірного всесезонного спортивно-туристичного кластеру «Боржава». Про це «Нашим грошам» повідомили в Офісі президента України у відповіді на запит.

«Представлений проект є новим та спрямований на створення в Україні сучасної спортивної інфраструктури відповідно до вимог Міжнародного олімпійського комітету, зокрема, для можливої подачі заявки для здобуття права проведення зимових Олімпійських ігор», – зазначили в ОП.

В ОП повідомили, що обговорюється питання дольової участі сторін у фінансуванні цього проекту, а також виділення землі, адже кластер розташовуватиметься на території Пилипецької ОТГ як на землях приватної власності, так і на землях, наданих в оренду.

За даними «Наших грошей», держава також планує взяти на себе зобов’язання з реконструкції доріг в районі кластера, створення систем очистки води для місцевих громад, вдосконалення залізничного сполучення і маршрутів та ін.

Кінцевим власником ТОВ «Боржава Есет» через словацьку компанію «Carpathian Mountain Resout, s.r.o.» значиться австрієць Гернот Ляйтнер. Саме він як «представник австрійської гірнолижної індустрії» представляв проект кластеру «Боржава» на нараді в Офісі президета у липні 2020 року.

Ляйтнер є власником низки компаній, які володіють майже 500 ділянками загальною площею 450 га в районі Боржави, де заплановане будівництво кластеру. За даними судового реєстру, ці ділянки стали об’єктом легалізації частини виведених 165 млн грн коштів держбюджету, що мали піти на «Олімпійську надію – 2022». І з липня 2020 року на них накладено арешт. Як відомо, справу про розкрадання 165 млн грн на «Олімпійській надії – 2022» розслідували НАБУ і САП, і вона вже перебуває на розгляді у Вищому антикорупційному суді.

Зауважимо, що Ляйтнер був залучений до «Олімпійської надії» ще з 2012 року, коли цей проект курував Владислав Каськів. Компанія Ляйтнера Masterconcept у 2012 році виграла 651 тис євро на розробку техніко-економічного обґрунтування інфраструктури «Олімпійської надії – 2022».

Українські фірми, якими нині володіє Гернот Ляйтнер, і він сам мають тісні зв’язки із т.зв. групою Львочкіна-Фірташа, куди входить і Каськів.

Зокрема, власником словацької компанії «Carpathian Mountain Resout, s.r.o.» є кіпрська фірма «Kardaner Limited», співвласником якої з 2013 по 2017 рр значилася Марія Шуфтас. Вона відома як співдиректор «Centragas Holding Limited» (співвласник «РосУкрЕнерго») і керівник кіпрської компанії «Oskaro Investments Limited» Сергія Льовочкіна.

Керівником українських компаній, на які оформлено 450 га в районі Боржави, є Ірина Кух – це колишня працівниця Держінвестпроекту Каськіва, екс-помічниця нардепа Юрія Чижмаря у ВР (2014-2019). Нагадаємо, що матір Чижмаря була у співвласниках інвестора Боржави у 2007 році, і у подальшому Каськів разом з Чижмарем розкручували ідею проведення Олімпіади-2022. У червні цього року Чижмарь став радником мера Києва Віталія Кличка. А його дружина Катерина Чижмарь з вересня працює в Офісі президента.

ЗакарпатПост