Один утримував двох хворих братів і сестру. Закарпатські волонтери допомогли родині з Мукачева

Вражаючу історію у соцмережі розповіла волонтерка з Мукачева Катерина Легерда.

Разом із Властою Рейпеші з Ужгорода жінка допомогла прилаштувати у спеціальні установи двох чоловіків та жінку. У родині була справді страшна трагедія. Після смерті батьків чоловік один утримував братів-інвалідів і сестру.

Ось тест повідомлення, який цитуємо без змін.

“Сьогодні ми морально втомлені, але щасливі, що ми вчергове змогли це зробити!Сказати, що день видався важким, не сказати нічого! Втім лише поклик серця небайдужих, керував усіма, хто вніс свою частку людяності у вирішення важкої ситуації в мукачівській родині, яка жила усамітнено в нелюдських умовах багато років поспіль.

Коротко:

У вересні минулого року до організації Orphan’s Promise та волонтерів Центр протидії коронавірусу. Закарпаття. звернулися стурбовані мешканці Мукачева з проханням допомогти сім’ї, яка потребує невідкладної допомоги, яка потребує людських зусиль. Питання стосувалося цілої сім’ї, в якій більше 20 років є 2є хворих молодих братів з ментальними розладами, про яких мало хто знав. Після смерті батьків, ні родичі, ні сусіди не здогадувалися по глибину трагедії в родині. Увесь тягар догляду за хворими за 2ма братами і сестрою впав на плечі єдиного брата, який їх усіх утримував і турбувався. Мовчки, ніколи нікому не жалівся, що важка доля спіткала його рідних братів і сестру. Однак добрих людей у світі більше, ніж байдужих. Адже усі ми ходимо під Господом і людяність, співчуття до ближнього повинно бути у кожного і серці, бо ніхто не знає коли горе чи біда може спіткати навіть найуспішніших, самодостатніх та щасливих. Майже з осені БО Orphan’s Promise – Обетование сироте, під керівництвом чуйної Ольга Пинке, взяла під опіку всю сім’ю, яка потребувала негайної допомоги, як матеріальної так і психологічної, а перш за все- харчів.Адже всі хворі члени родини жили в злиднях, впроголодь, найстрашніше, що без медичної і соціальної допомоги, без опалення, а надворі почалися морози… Виживали, завдячуючи одному із братів, який один працював на декількох роботах, щоб прогодувати своїх рідних, жодного разу не звертався нікуди, можливо через необізнаність, можливо через свою нерішучість, чи можливо, що хтось дізнається…Настав той день, коли зроблено перші кроки.З вірою і оптимізмом ми йшли до цього дня, спільними зусиллями.

Ми вдячні, перш за все, мукачівським медикам Лікарні святого Мартина!

Наші лікарі, медпрацівники як на передовій, виконують на високому професійному рівні свої обов’язки, які проявили неабияку людяність в час пандемії, в найкоротші терміни, у співпраці із волонтерами області, організувати термінову госпіталізацію та відправку важкохворих членів родини ( 2-х братів і сестри) у спеціалізовані медичні заклади області за один день, в час тотального карантину!Два місяці на зв’язку, покроково відновлювали основні документи, обстеження, лікування, оформлення декларацій, поїздок до лікарів від Бога, це психотерапевт Ліля Андріївна Гомокі Лілія Гомокі та сімейний терапевт Іван Васильович Іван Олексик з Медичного центру “Сім’я”, реєстратору Ксенія Гузинець, яка зпівслова миттєво реструвала хворих, людська подяка вам!

Лікарі з великої літери, які майже цілодобово з волонтерами долали нелегкі шляхи формальностей та бюрократичних перешкод, зв’язок був не лиш в часи прийому, а й у вихідні і свята.Сьогодні, коли стало питання госпіталізації усіх хворих у різні медзаклади області, вирішення питання транспортування каретою швидкої допомоги, відразу взяв в свої руки головний лікар лікарні Evgen Meshko та завприйомним відділенням лікарні Marina Zigor!Євген Васильович людина слова, відповідальний керівник на своєму місці!Не гаючи часу, оперативно було проведено аналізи та рентген братам, паралельно вирішувалося питання швидкої, яка погодилася обєднати маршрут, щоб разом довести у спецзаклади хворих, за що їм велика подяка!Дякуючи лише Всевишньому, за ці два дні, нам відкривалися скрізь ворота і нам ішли на поступки лікарі, для яких людський фактор понад усе!Людська подяка Головному лікарю КНП “ОЗНПД М.БЕРЕГОВА” ЗОР Тетяна Алмашій та її заступник Ельвира Ковач, подяка! Головному лікарю Вільшанська психіатрична лікарня Володимир Тетеря, який чекав до пізного вечора карету екстреної допомоги із Мукачева, яка через важку дорогу і замітілі спізнювалася. Людська подяка екіпажу швидкої КНП “Закарпатський територіальний центр екстреної медичної допомоги” ЗОР, водію Василю та лікарю, які супроводжували хворих, ще й доставили подарунки для душевнохворих пацієнтів, на прохання волонтерів, людська подяка!Окрема подяка нашим постійним милосердним помічникам, родині Оксана Курта і Vitaly Kurta, які сьогодні забезпечили хворих гарячою їжею, щоб хворі не були голодними під час далекої дороги.Однак, це лиш перші кроки, далі чекає не менш відповідальна робота на волонтерів, допомога цій сім’ї у оформленні відповідних документів, які входять у компетенцію Департамент соціального захисту населення Закарпатської ОДА, під керівництвом Михайло Петрішка та заступника голови Закарпатської адміністрації Olga Travina, керівників, які неодноразово йшли назустріч у вкрай важких життєвих ситуаціях, їх співпраця із волонтерськими та благодійними організаціями області дає надію, що лише спільним зусиллями, лише разом можна зарадити людському горю.Можу з полегшенням сказати, що біда об’єднує, біда вчить консолідувати людський ресурс, біда вчить, що щасливою людина може бути лише тоді, коли вона приносить користь і любов ближньому, нужденному!Цінуйте життя, будьте милосердними, робіть добро за будь яких обставин, воно повертається сторицею!Департамент охорони здоров’я- Закарпатська обласна державна адміністрація, Закарпатська обласна рада. Далі буде…”, – зазначила Катерина Легерда.

ЗакарпатПост