Золоті яйця: чи здешевшає стратегічний продукт багатьох закарпатців

Виробники кажуть – сезонність  тут  ні до чого і  це ще  не межа.

Яйця, що здорожчали перед  різдвяно- новорічними святами –  дешевшати  не планують. Новий цінник на яйця – щонайменше до Великодня.  

Про те, чому  подорожчали  яйця, до речі, згідно статистики, на кожного українця припадає триста штук на рік – 15 січня йдеться у сюжеті ТСН.

Для поціновувачів ранкової яєшні  – не приємна   новина. Ціна сніданку зросла ледь не удвічі.  І виробники кажуть – сезонність  тут  ні до чого і  це ще  не межа.

В одному із супермаркеті  найнижча ціна на яйця  – 40 гривень 49 копійок. Тож і до вибору  товару  покупці   підходять ретельніше, передивляються кожне яйце.  До речі упаковка додає п’ять гривень до вартості яєць, бо  імпортна.

Держава втручається  лише  у ціну  соціальних яєць, тих, що продають без  пакування.

Кури  на  виробництвах  нестися не перестали – кажуть виробники. Просто їх прогодувати все важче.   Ціна на комбікорм  – через неврожай  зернових у світі  – різко підскочила , а корм  – левова  частка  у собівартості  яйця.  Якщо рік тому  собівартість   яйця  була  гривня вісімдесят копійок, то зараз  на гривню більше.

“Це загальносвітова тенденція росту цін. Сьогодні корма виросли дійсно на  60 відсотків. В Україні нормальний урожай був. Ціна українська, вона однозначно буде тягнутися до ціни тієї світової”, – зазначає операційний директор агрохолдингу Володимир Руденко.

Торік, кажуть в  асоціації птахівників,  через велику конкуренцію  в середині  країни  –  яйця продавали собі  у збиток. Тому  загальне поголів’я курей-несучок скоротили  на  десять відсотків. Орієнтовно чотири мільйони  голів. Але обіцяють, що дефіциту яєць не буде.  Хоча  прогнозувати їхню  вартість  – навіть на лютий не беруться.   Знову  все залежить від ціни на курячий харч.

“50 грн точно не буде, бо при такій ціні ми спокійно можемо експортувати яйця з Польщі, Білорусі. Це не та ціна, яка буде на внутрішньому ринку. Це сто відсотків, зараз межа”, – запевняє директор асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко.

Нам би дотягнути до Великодня – традиційного  стрибка цін на яйця. А там уже почнуть нестися домашні кури.  Домогосподарства, виявляється, потужний  конкурент  виробникам яєць.  І тоді  ціна поповзе униз. Домашні яйця –  це половина яєшного ринку країни  –  6-7  мільярдів штук на рік.

Щодо цін на  м’ясо птиці  – щонайменше місяць  – дорожчати не буде. Перевиробництво кeрятини, а от далі, якщо годувати птицю буде геть не вигідно – її можуть пустити  під ніж, що, ймовірно і  спричbнить  подорожчання. 

ЗакарпатПост