Шмигаль розповів, як уряд планує зафіксувати ціну на газ

Кабінет міністрів планує розробити річний газовий продукт, коли ціна на газ для споживачів фіксуватиметься на рік. В уряді запевняють, що це захистить людей від раптового підвищення тарифів.

“Державна компанія “Нафтогаз” та інші постачальники газу вирахують ціну своїх річних продуктів та запропонують українцям фіксовану ціну”, ‒ заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає пресслужба уряду, повідомляє Суспільне.

Він зазначив, що десятки тисяч українців підписали річні контракти на постачання газу за ціною 4,70 грн за кубічний метр ще восени 2020 року, і такий принцип діє у більшості країн Європи.

Водночас Шмигаль зазначив, що попри те, що в Україні ціни на ринку газу регулює біржа, наразі там є зловживання. Через це Кабмін вирішив обмежити граничну ціну на газ.

“Уряд вирішив зафіксувати верхню межу ціни газу не вище 6,99 грн за кубічний метр. Це ринок, це ціна газу на ринку, але верхня межа не може перевищувати цю цифру. Ця ціна діятиме на період карантину або до кінця опалювального сезону, тобто як мінімум до квітня. Далі будемо дивитися, якою буде ситуація. Можливо, ціна піде різко вниз, тоді ми знімемо це обмеження”, — пояснив він.

Шмигаль також відзначив, що доручив перевірити факти можливого зловживання Антимонопольному комітету.

Що відомо

  • Прем’єр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет міністрів та компанія “Нафтогаз” розробили два підходи, які дозволять знизити ціни на газ.
  • 10 січня у низці міст України пройшли акції протесту проти підвищення тарифів. Ціни на тепло та електроенергію зросли з 1 січня 2021.
  • Перегляд тарифів є умовою надання Україні 5 мільярдів доларів за програмою Stand-ByМіжнародного валютного фонду.

ЗакарпатПост