“Був знесилений і пересувався на 4 кінцівках”: подробиці порятунку загубленого в снігах Карпат львів’янина. ВІДЕО

Про туриста відомо не багато, йому 25 років, за фахом  агроном, у гори чомусь вирушив сам.

25-річного львів’янина, який заблукав у Карпатах, знайшли. Два дні рятувальники  та волонтери попри  17-градусний мороз та хуртовину, прочісували гори і врешті підібрали знесиленого мандрівника аж  на території Румунії – за півкілометра від нашого кордону. 

Попередньо – у хлопця обмороження кінцівок, його планували перевезти у лікарню Львова, 16 січня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Волонтер-рятувальник Богдан Фаштрига з напарником 14 січня пізно ввечері вирушили з  притулку на пошуки  львів’янина Степана, який заблукав у горах. Волонтери були найближче, приблизно за 7 кілометрів, від  нього. 

“Ми побачили самотній ліхтарик серед лісу, він був приблизно за 400 метрів від координат з наметом. Він на той момент вже був дуже знесилений, пересувався переважно на 4 кінцівках”, – згадує Богдан.

Координати  волонтерам передали друзі Степана, яким він зміг надіслати смс-повідомлення.

“Ми зрозуміли, що нам буквально 3-4 години ходу на скі-турі. Скі-тур – це особливий вид лиж. І в нас кожен волонтер екіпірований скітурним комплектом, лавинним комплектом, медикаментами для надання першої долікарської допомоги і евакуаційними засобами” – говорить волонтер-рятувальник Олексій Тригуб’як.

До туриста волонтери дісталися о 3 ночі. Він був на висоті 1500 метрів  вже на румунській територій. Пошуківці  кажуть, якби не вийшли за Степаном одразу, до світанку він міг би не дожити.

Мінус 17 градусів, але на вітрі відчувається як  25  і метр снігу.  За таких умов ще 15 годин туриста транспортували до притулку.

“У потерпілого ще не було снігоступів і кожен крок по цілині – це просто провал по пояс, тому що зараз дуже багато свіжого і морозного снігу випало. Ми в результаті з напарником просто пробивали стежку своїми лижами. Вгору він ішов, а вниз ми його спускали на санях”, – розповідає рятувальник.

А потім ще чотири кілометри пішки надзвичайники  на спеціальних ношах транспортували туриста від притулку до Рахова.

“15 чоловік тягнуло цього потерпілого, тому що великий сніг, дуже важко пересуватися, де підйоми – це було просто не реально, дуже важка операція була”, – згадують вони.

А далі ноші з потерпілим кладуть у всюдихід “Богун”. Степана передали медикам. Попередньо у нього обморожені руки та ноги. Про туриста відомо не багато, йому 25 років, за фахом  агроном, у гори чомусь вирушив сам.

За словами волонтера-рятувальника, екіпірований він був, як новачок. Не все обмундирування було розраховане для зимових гір. Наприклад, намет, який зламався під тиском снігу. Крім того, в наплічнику знаходилася багато зайвих речей: засоби для малювання, різні побутові речі, які потрібні в готелях, а не в туристичному поході.

Водночас надзвичайники кажуть, турист не новачок, але цей маршрут вважається одним з найнебезпечніших в Україні.

Загублений в снігах. 25-річного львів’янина, який заблукав у Карпатах , знайшли. Два дні рятувальники  та волонтери попри  17 градусів морозу та хуртовину, прочісували гори і врешті підібрали знесиленого мандрівника аж  на території Румунії. Попередньо – у хлопця обмороження кінцівок.  

“Найбільше вразило, що хлопець 8 днів мандрував по горах один і це дуже велике порушення, одному не можна мандрувати, тим паче, коли лавинонебезпека 3 рівня, снігопад і мороз, а людина сама. Він хотів бути на одинці з природою і вирішив піти в гори один”, – зазначає керівник гірської пошуково-рятувальної частини ДСНС Закарпаття Олександр Гуляк.

Подбати про спорядження та зарядні пристрої, перевірити прогноз погоди, повідомити рятувальників – це мінімум, що треба зробити  перед мандрівкою – радять туристам надзвичайники. При цьому закликають ніколи не вирушати у зимові гори на одинці.

ЗакарпатПост