Вимагають погасити неіснуючий кредит. Закарпатців нахабно атакують колектори. ВІДЕО

На жаль, телефонують вони не лише боржникам. Незрозумілим чином ваш номер телефону може опинитися в руках майстрів психологічного впливу і залякати можуть так, що людина оплатить неіснуючий кредит.Практика продажу боргів колекторським компаніям явище поширене. Коли, до прикладу,  банку не вдається повернути наданий кредит – його можна продати.

Проте який сенс борг купувати? А він є – отримавши права кредитора за договорами – колектори нараховують максимальну пеню та штрафи. В результаті набігає чимала сума. Невдовзі її починають вимагати. В мережі можна знайти чимало скарг від переляканих людей… Нерідко з’ясовується, що кредит вони не брали, але їхній номер телефону колись належав іншій людині,яка й позичала гроші. Проте якщо ви думаєте, що все на цьому й завершується  – ви помиляєтеся. Бот й надалі буде вам дзвонити. Кожні 5 хвилин.  Спеціалісти кажуть, методи вимагачів спрямовані на психологічно нестійких осіб, нерідко їхніми жертвами стають одинокі люди, літні особи, яким ні з ким порадитися і вони воліють навіть заплатити чужий борг лиш аби їх залишили в спокої.

Цікаво, що згідно з останніми даними – працювати в цій сфері можуть не всі. Тому при спілкуванні з колекторами варто усвідомлювати – порозуміння чи співчуття ви навряд чи дочекаєтеся. У випадку якщо ви взяли кредит і не повернули – відповідати вам доведеться, але погрожувати чи шантажувати вас ніхто не має права. Так само як і телефонувати вашим родичам чи знайомим з метою впливу на вас і вимогою погасити борг. Юристи радять: якщо вам телефонують колектори – просіть їх надіслати листа з усією інформацією по заборгованості. Якщо вам погрожують чи застосовують інші незаконні методи впливу – звертайтеся в поліцію. Але й майте на увазі, через прогалини у законодавстві, а саме неприйнятого закону,який регулює діяльність колекторських компаній в Україні, довести, що колектори заподіяли вам шкоду буде нелегко, але можливо.

Довідки від лікарів, записи телефонних дзвінків, скріни смс повідомлень,  – це все стане в нагоді при зверненні до правоохоронних структур. Щодо порад психологічних: в жодному разі не панікуйте. Обов’язково заручіться підтримкою.  У процесі спілкування з колекторами доречно мати юридичний супровід, тим більше що держава надала унікальну можливість отримати безкоштовно юридичні консультації, а в окремих випадках – і захист, представництво у суді, складання процесуальних документів. Тому шукайте можливість захищати себе і свої права.

Більше дивіться у сюжеті М-Студіо.

ЗакарпатПост