Більшість українців не хочуть робити щеплення від коронавірусу, навіть, якщо вакцина буде безкоштовною

Більшість українців поки не готові робити щеплення вакциною від коронавірусу, навіть, якщо вона буде безкоштовною чи доступною в аптеках.

Про це йдеться в опитуванні соціологічної групи “Рейтинг”, яке було проведене 14-16 січня 2021 року.

Згідно з результатами опитування, 39% українців готові вакцинуватись від коронавірусу, якщо вакцина буде доступна в аптеках, не готові – 56%. За умови, якщо щеплення буде безкоштовним, готові вакцинуватись –43%, не готові – 52%.

Як зазначили соціологи, підтримка безкоштовної вакцинації у динаміці впала, адже у листопаді безкоштовне щеплення підтримували 55%. Натомість кількість тих, хто готовий прищепитися платною вакциною зросла. 

“Противників вакцинації відносно більше серед представників середньої вікової групи (30-49 років), жінок, мешканців малих міст та тих, хто не боїться захворіти”, – йдеться у повідомленні.  

У порівнянні з попереднім опитуванням, соціологи зазначили, що в українців знизився рівень хвилювання через те, що респонденти особисто, чи їх близькі захворіють на коронавірус.

“Так, через те, що на COVID-19 захворіють особисто хвилюються близько 40% (у листопаді 2020 – 57%). Щодо можливого захворювання близьких та рідних хвилюються 78% (у листопаді – 87%). Більше висловлюють занепокоєння стосовно можливого захворювання старші опитані та жінки”, – повідомили у “Рейтингу”.

За результатами опитування, 80% людей думають, що не перехворіли на COVID-19, 16% вважають, що вже перехворіли або хворіють, а 4% не змогли відповісти на питання. Відносно більше тих, хто зазначив, що перехворів, зафіксовано у містах та у середній віковій групі (30-59 років).

Згідно з результатами опитування, у грудні ініціативу введення локдауну підтримували 56% опитаних, наразі ж її підтримують 51% українців. 46% опитаних українців не підтримують введення урядом зимового локдауну. Більшість опитуваних вважають, що запровадження карантину не зменшило рівень захворюваності.

“Навіть серед тих, хто підтримує локдаун, третина не вважає його ефективним. Більше висловлюються на користь цієї ініціативи старші, жінки та ті, хто боїться захворіти”, – повідомили дослідники.

Довідка: Дослідження було проведено 14-16 січня 2021 року. Вибіркова сукупність: 1600 респондентів віком від 18 років і старше. Репрезентативна похибка опитування не більше 2,4%. Опитували методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Замовників проведення опитування у соціологічній групі “Рейтинг” не вказали.

ЗакарпатПост