Covid: у Норвегії після вакцинації померли три десятки літніх людей

У Норвегії зареєстрували 29 смертей серед людей віком старше 75 років, яким раніше зробили першу вакцину проти коронавірусу. Це складає 0,07% від усіх вакцинованих. Влада розслідує вказані випадки смерті.

ДжерелоBloomberg, Українська правда

Деталі: Норвезьке агентство з лікарських засобів на запит Bloomberg відповіло, що до п’ятниці, 15 січня, Pfizer/BioNTech була єдиною вакциною, яка доступна в Норвегії. Таким чином усі випадки смерті пов’язані зі щепленням саме цим препаратом.

Агентство також зазначило, що у відомстві обізнані про аналогічні випадки, зафіксовані в інших країнах, але поки не мають повної й детальної інформації про них.

У Норвегії вивчені вже 13 смертей, і Агентство інформоване про ще 16 смертей, деталі яких наразі вивчаються. При цьому усі повідомлення про смерть стосуються “людей похилого віку з серйозними основними розладами”.

Дослівно: “Більшість людей відчували очікувані побічні ефекти вакцини, такі як нудота і блювота, лихоманка, місцеві реакції в місці ін’єкції та погіршення стану”.

Наслідки: З огляду на ці 29 смертей серед літніх людей у Норвегії припускають, що вакцинація проти Covid-19 може нести забагато ризиків для найстарших людей або для важкохворих пацієнтів.

Норвезький інститут громадського здоров’я дійшов висновку, що для людей з супутніми захворюваннями навіть відносно легкі побічні ефекти вакцини можуть мати серйозні негативні наслідки.

Видання також зазначає, що Pfizer та BioNTech співпрацюють з норвезьким регулятором з метою розслідування випадків смерті після щеплень.

До вакцинації Норвезьке агентство з лікарських засобів повідомляло, що при щепленні найстарших та дуже хворих людей очікується, що летальні випадки можливі, проте не обов’язково відстежуватиметься причинно-наслідковий зв’язок між вакцинацією та смертю.

Дослівно Норвезьке агентство з лікарських засобів: “Цілком можливо, що відомі побічні ефекти вакцин могли бути фактором, що провокує серйозній перебіг хвороби або летальні наслідки”.

ЗакарпатПост