Зґвалтування 5-річної дівчинки у лікарні Полтави: підліток пояснив свої дії тим, що “бачив таке у кіно”

З постраждалою дівчинкою та підлітком-ґвалтівником працюють психологи.

У Полтаві у інфекційному відділенні міської лікарні №1 у середині грудня минулого року 13-річний вихованець місцевого Центру соціально-психологічної реабілітації зґвалтував 5-річну дівчинку – вихованку того ж самого закладу. Діти перебували в одній палаті лікарні, куди потрапили з отруєнням.

Як все сталося, і що тепер з дітьми, розповідає видання Kolo.news, пише ТСН

Про зґвалтування дізналися з розмови підлітків

15 грудня чотирьох дітей з Центру різного віку і статі доправили до лікарні. Там їх розмістили в одній палаті: двох дітей 5-ти років, одного – 10-ти і одного – 13-ти.

Як розповів виконувач обов’язків директора Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Святослав Батовський, про зґвалтування він дізнався від працівниці закладу, яка випадково почула розмову підлітка з друзями. Він розповідав про інтимні подробиці з дівчинкою. Керівник одразу звернувся до поліції та медиків.

У тому, що сталося, він звинувачує працівників лікарні, оскільки діти перебували у медзакладі, коли стався злочин.

У лікарні на це своя думка. Адміністрація медзакладу говорить, що дітей ніхто не супроводжував, а про схильність хлопчика до такого, ніхто не повідомляв.

“Ми про це дізнались через день після виписки, нам повідомили, що у боксі таке сталось. Навіть уявити не могли, адже у нас ніде не прописано, що пацієнтів різного віку чи статі не можна розміщувати в один бокс чи палату. З етичних, людських міркувань таке робимо заради комфорту, але ми нічого в цьому випадку не порушили: розміщуємо в інфекційній пацієнтів з однією нозологією та з однією датою надходження до закладу”, – говорить головна лікарка лікарні Ганна Селькіна.

Медики нічого підозрілого не помітили

Директорка лікарні Ганна Селькіна розповідає, що у поведінці дітей нічого підозрілого не було – працівники лікарні їх годували, перевдягали, мили. За її словами, за 8 днів, які діти перебували у лікарні, до них жодного разу ніхто з вихователів Центру не навідався.

“Працівники закладу мали нам передати дітей, супроводжувати їх, пояснити нюанси в поведінці чи особливостях, аби всім було безпечно та комфортно. Натомість дітей привезли в чому були, ніяких речей, одягу не дали з собою. Ніхто хлопчиків та дівчаток не супроводжував”, – зауважує Селькіна.

За словами лікарки, про дітей, їх поведінку та схильності медикам інфекційного відділення ніхто не повідомляв.

“У нас є спеціальні палати, як наприклад для дорослих, де загратовані вікна: коли везуть пацієнтів із суїцидальними нахилами, то поміщаємо туди. Бували такі, котрі 6 разів стрибали чи в інший спосіб хотіли вкоротити собі віку, то нас про це обов’язково попереджують заздалегідь”, – ділиться лікарка.

Постійно привозять “голих і босих”

Очільниця лікарні зауважує, що дітей з Центру постійно привозять “голих-босих”, одяг їм зносить з дому персонал лікарні.

“Ми приносимо з дому одяг, адже ні трусів, ні шкарпеток, ні іншого одягу в дітей немає – таке не раз і не два, роками. До цього вже звикли, а от уявити не могла, що в нас може статись ще й насилля”, – говорить Селькіна.

З дітьми працюють психологи

Нині у Центрі соціальної та психологічної реабілітації Полтави перебувають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Їх вилучають із родин, де вони недоїдали, зазнавали фізичного та психологічного насильства і з родин алко- та наркозалежних батьків.

Обоє дітей: 13-річний ґвалтівник і його 5-річна жертва зараз живуть у Центрі. З постраждалою дівчинкою працює психолог. Також фахівець працює з підлітком.

“Хлопчик в ізоляторі, бо ж його поведінка може загрожувати іншим дітям. Триває розслідування”, – каже очільник Центру Святослав Батовський.

Свої дії підліток пояснив “що бачив таке у кіно”.

Поліція за фактом зґвалтування дитини порушила одразу три кримінальні провадження – за ч. 4 ст. 152 “Зґвалтування малолітньої дитини” і ще два за ст. 137 “Неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей”, в межах яких будуть перевірятися порушення з боку вихователів реабілітаційного центру та персоналу медзакладу.

Нині притулок Полтавська обласна рада планує реорганізувати та перевести дітей у дитбудинок, що в Гадячі, де хороші умови та великий досвід роботи з дітьми.

ЗакарпатПост