З податку на нерухомість до бюджету закарпатських громад назбирали 85,5 мільйонів гривень

Протягом 2020 року на Закарпатті платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, перерахували до місцевих бюджетів 85,5 млн гривень. За статистикою Головного управління ДПС у Закарпатській області, фактичні надходження перевищили надходження 2019 року на 15,1 млн грн.

У загальній сумі перерахованого податку 50,3 млн грн – внесок юридичних осіб. Решту коштів, 35,1 млн грн, перерахували фізичні особи – власники нерухомості. При цьому і ті, й інші – з позитивною динамікою – плюс 1,5 млн грн та плюс 13,5 млн грн відповідно.

Нагадуємо, що Законом України від 30.03.2020 №540-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу згідно з якими об’єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, з 1 по 31 березня 2020 року не оподатковуються.

Тобто, суб’єкти господарювання звільняються від сплати податку на нерухоме майно на один місяць. Платники – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до податкових органів області за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Про суму нарахованого податку на нерухоме майно громадян – фізичних осіб повідомляють податкові органи області за місцем податкової адреси, вручаючи податкові повідомлення-рішення до 1 липня звітного року.

ЗакарпатПост