В сусідній Угорщині археологи знайшли величезний середньовічний скарб

Скарби були заховані недалеко від Будапешта.

В Угорщині археологи знайшли величезний середньовічний скарб

Під час розкопок в поселенні Уйлендел археологи знайшли розбитий посуд з тисячами срібних і чотирма золотими монетами. Вчені називають знахідку найбільшим скарбом монет пізнього середньовіччя з усіх, які коли-небудь були знайдені в окрузі Пешт.

Про це повідомляє The history blog, пише ТСН.

Найбільш рання з монет належить до ІІ століття — це срібний денарій Луція Вера, співправителя Римської імперії 161-169 років. Крім того, чотири золотих форинта часів Матіаша I (1458-1490) були заховані під тканиною. Також вчені помітили ватиканський денарій, гроші, випущені Папою Пієм (1458-1464).

За оцінками дослідників, за часів, коли монети були заховані, вони коштували приблизно 74 золотих форинти, що зараз дорівнювало б вартості автомобіля. Ймовірно, скарб заховали жителі району під час нападу військ Османської імперії перед відомою битвою під Могачем.

“Рідко можна так добре бачити, як глибока оранка руйнує скарби, заховані в землі. Цього разу наконечник плуга розбив горщик з монетами і потягнув у певному напрямку, що можна було простежити за розташуванням монет. Розбитий горщик не можна було зберегти цілим, тому монети збирали на місці”, — заявив керівник розкопок Балаж Надь.

скарб угорщина
скарб угорщина

ЗакарпатПост