У закарпатському містечку є старовинний костел, побудований італійцями

Багато закарпатських міст і сіл пишаються старовинними церквами, їх у нашому краї дійсно багато.

Сьогодні газета ЯСНО розповість про римо-католицький костел Святого Августина в Перечині, побудований у 1906 році. Кажуть, що будували його італійці.

У географічному словнику Угорщини 1839 року Перечин згадується як село, в якому проживали 70 римо-католиків, 759 греко-католиків і 76 євреїв. Але населення поступово почало збільшуватися після появи залізниці та відкриття хімічного заводу. Працювати до Перечина, а то були часи Австро-Угорщини,  приїжджали італійці, німці, словаки, угорці.

Тож і не дивно, що незабаром римо-католиків у тодішньому селі стало 680-700. І в 1902 році тут утворилася Перечинська римо-католицька громада. Вірники почали наполягати на будівництві храму, оскільки раніше відвідували греко-католицький храм св. Миколая, побудований на горі Гурка.

У 1905 р. італієць Гайотто Франческо купив  умісцевого землевласника земельну ділянку під будівництво костелу. На зведення храму  навіть завод виділив 10 тис. крон, а решту грошей зібрали вірники.

Фундамент і стіни церкви звели з каменю, привезеного на возах з Сухого Потоку. Усі столярні роботи (двері, вікна, лави, вівтарі) виконали в майстерні Олександра Гоєра.

Освятили костел у 1906 році на день святого Августина.

Храм невеликий. Його довжина 24 м, ширина 9 м, висота 34 м.

Є також дзвіниця: 2 дзвони відразу були освячені з храмом, а малий дзвін поставлений і освячений через два роки на свято св. Августина. У костелі є орган, виготовлений в середині ХІХ ст.

Цікаво, що храм діяв постійно, навіть коли в ньому не було священників. Вірники самі молилися про померлого і ховали його, тихо проводили молитви, розплачувалися з податками.

У радянські часи Перечинський костел переживав дуже важкі роки, коли віра жорстоко переслідувалася, церкви закривали, а священників без провини до Сибіру відправляли у заслання. Мало хто повернувся…

У ті часи жорстоко ламали хрести і знищували самі церкви. Та перечинські римо-католики швиденько хрест, який біля дороги, перенесли глибше в церковне подвір’я і поставили поблизу костелу. Інший хрест перенесли на старе кладовище. Там він стоїть і досі.

Свого часку настоятелем цього костелу був покійний єпископ Мілан Шашік. За дозволом Ватикану служив він у двох обрядах: греко-католицькому і латинському.

Саме він викупив приміщення для створення Пасторачного центру та заклав фундамент для зведення  будівлі міжнародного благодійного фонду «Карітас».

ЗакарпатПост