В Україні через Інтернет у минулому році обчистили 41 тисячу людей

У 2020 році кіберполіція за формою зворотного зв’язку отримала понад 41 тисячу звернень громадян, 80% з яких стосувалися шахрайства в інтернеті.

Про це інформує Кіберполіція України на своєму офіційному сайті.

Упродовж минулого року співробітники кіберполіції припинили дію майже 30 тисяч шахрайських інтернет-посилань. Також їм вдалося запобігти здійсненню майже 9 тисяч фінансових операцій зловмисників.

Здебільшого людей обдурювали на платформах оголошень або у соцмережах, продаючи неіснуючі товари. Спочатку зловмисники брали передплату за “товар”, а тоді блокували своїх жертв.

Людей також ошукували і телефонні шахраї. Вони телефонували до своїй жертв і називали себе працівниками банку або представниками мобільного оператора та випитували PIN-коди банківських і SIM-карт, термін дії картки та інші конфіденційні дані. Так вони намагалися отримати доступ до коштів людей. Популярною серед шахраїв була і схема “ваш родич потрапив у ДТП”.

Аферисти також використовували фішингові сайти і фейкові сервіси доставки платформ оголошень, де потрібно було ввести персональні дані нібито для перевірки.

ЗакарпатПост