Чоловік сокирою забив до смерті чужу вівчарку: подробиці звірячого вбивства

Час від часу соцмережі, а потім і ЗМІ повідомляють про випадки знущань неадекватних людей над беззахисними тваринами. То хто-небудь піддає моторошним експериментів кота, то тортури влаштовують собаці… На щастя, абсолютна більшість населення не сприймає жорстокого поводження з чотирилапими, а навпаки – оберігає і рятує їх від нелюдів. Чергове НП сталася в Мелітополі Запорізької області: тут чоловік занапастив шикарну породистого собаку, та ще й чужу. У міжсвяткові метушні цей випадок міг би залишитися непоміченим. Але, на щастя, знайшлися свідки цього злочину і оприлюднили інформацію в одній з груп в соцмережі. Небайдужі мелітопольці вирішили будь-що-будь домогтися покарання винного. Як все відбувалося, “Телеграфу” розповіла зоозахисниця Юлія Форіс-Дьяченко, пише газета ЯСНО.

-Це сталося близько 4-х годин дня 3 січня, – уточнює Юлія Форіс-Дьяченко. – Свідків драматичної події було досить багато. Зараз ми знайшли ще нову свідка, вона також готова розповісти в поліції все, що знає. Розповім все по-порядку. Вранці того дня мені зателефонував співробітник поліції (ми з міськвідділом підтримуємо зв’язок з приводу тварин) і сказав, що до них надійшло повідомлення про вівчарку в одному з районів міста – та бігала без прив’язі і люди боялися, щоб вона ні на кого не напала. Наряд поліції собаку зловив і залишив під наглядом – на маленькій закритій території розташованого поруч місцевого магазинчика. Пес (тепер ми вже знаємо, що це був 6-річний Зевс) виглядав доглянутим, тому всі зрозуміли, що його неодмінно будуть шукати господарі. Справа в тому, що в Мелітополі, як і в інших населених пунктах, в новорічні свята було дуже багато собак, що злякалися салютів-феєрверків-петард, які втекли і потім загубилися. Він просив, щоб ми забрали вівчарку в наш притулок “Надія”, але так як у нас місць вже не було, ми відмовили.

Тоді поліцейський скинув мені фотографії цієї німецької вівчарки, щоб я розмістила їх з оголошенням в нашій ФБ-групі. Я виставила пост і години через 1,5-2 знайшлися господарі собаки, але її вже на місці не виявилося, вони нашого оголошення не бачили, хоча в тому районі шукали пса. І вже виходили на нас за з’ясуванням, де знаходиться собака. Але коли пес знаходився в загорожі магазину, двоє молодих чоловіків там розпивали спиртні напої. Пили з самого ранку. І один з них, на ім’я Олексій, вирішив забрати собаку, пояснивши, що його стара собака померла. Заманив шматком хліба і повів до себе у двір. В цей час ще одна городянка шукала свою вівчарку, що також втекла від шуму вибухів. Приїхавши в той магазин, вона попросила показати їй тварину. Продавщиці уточнили, що це не її дівчинка, а хлопчик. Але дівчина хотіла переконатися в цьому особисто і дізналася, де знайти цього Льошу. Підійшла до його дому, постукала, їй відкрили. У дворі також був його приятель-товариш по чарці Євген. Собака в цей час їла. Чоловіки вели себе нормально. Дівчина також попередила їх, що пещеного пса обов’язково будуть шукати. “Ой, та хто його буде шукати, я ось його сюди забрав, бо він скажений” – відповідь господаря будинку вразила жінку. “Чому ви так вирішили?” – обурилася вона, бачачи перед собою спокійну тварину. З розмов Олексія з Євгеном було зрозуміло, що вони збираються продовжувати святкувати. І тепер я, зістикувавши всю інформацію, можу уявити, що сталося потім. Мабуть, повернувшись з гульок, Льоша поліз до собаки спілкуватися, може, хотів самоствердитися. А собаки, як відомо, дуже не люблять запах алкоголю і п’яних людей. Можливо, собака відреагував недружелюбно, загарчав або кинулася на нього. А чоловік міг за це вдарити і ще більше роздратувати пса…

Як розповідали люди, які знають цього Олексія, в нетверезому стані він буває частіше, ніж у тверезому. Він також вживає наркотики. І в такому стані веде себе непередбачувано. Або, можна сказати, навпаки – передбачувано: стає злісним і жорстоким. Справа в тому, що він вже відсидів термін за вбивство людини. Звільнившись і одружившись, бив молоду дружину. На щастя, дівчина встигла піти від нелюда-чоловіка, поки з нею не сталося біди. Так ось, пса Олексій спочатку бив кулаками – такий висновок зробили, побачивши його зчесані руки. Навмисно бив його по голові: у псини дуже набрякла морда! А потім увійшов в азарт і потягнув його через весь двір в сарай. Ми в сарай, звичайно, не потрапили – поліція не дозволила, але поліцейський, який побачив, що там діється, вийшов враженим, зі сльозами на очах. Сказав: “Я такого ніколи ще не бачив, там все в крові”. Цей ненормальний бив собаку сокирою! І це все сталося 3-го січня, а ми там були 5-го, але Олексій навіть і не прибирав в сараї, там як і раніше валялися закривавлену сокиру, згустки крові, жмути шерсті. А потім потягнув нещасну тварину за хвіст від сараю до хвіртки і за ворота. І там так і залишився цей страшний кривавий слід… А на тому місці, де він починав його бити (ми бачили, коли там була поліція з понятими) поруч з плямами крові валяються хліб, варені яйця, пельмені – так він годував собаку. Розправа з собакою тривала вже на вулиці, перед будинком. Кажуть, що він ще бив Зевса і вилами, але вила у дворі не знайшли. Ось експертиза покаже, які травми були нанесені собаці. Справа в тому, що кілька днів ми не могли з’ясувати у поліції, де знаходиться її труп.

Очевидці нам сказали, що коли сусіди почули страшні крики собаки і викликали поліцію, то прибув наряд поклав її в мішок і відвіз. Причому, сам Олексій доводив їм, що “змушений був убити собаку, тому що вона була з ознаками сказу”. Ой, ще, виявляється, якісь люди їхали або йшли по вулиці і побачивши знущання над собакою, побили за це самого Олексія. Знаєте, я б із задоволенням потисла їм руки! Але на наші прохання пред’явити тіло собаки, в поліції відповідали невиразно, типу, “ми поки не знаємо, де воно”. І тільки 6 січня, коли про вбивство собаки дізнався один з центральних каналів, то вже для них тіло нещасної тварини знайшлося. Тоді ж відкрили кримінальне провадження за фактом нанесення вівчарці смертельних поранень і відправили труп на експертизу. Поки що чоловікові інкримінують 299-ту статтю Кримінального кодексу (жорстоке поводження з тваринами), першу частину. Але сказали, що в процесі досудового розслідування, після експертизи – коли з’ясується, скільки разів і чим били Зевса, від чого собака померла – можуть змінити обвинувачення на більш тяжке.

Господар собаки теж знайшовся. Це – 31-річний чоловік, що живе за кілька вулиць від місця сумних подій. Як ми зрозуміли, той момент, коли собака втекла з двору, господар не помітив. Та й пошуками пса він не міг займатися – напередодні у нього померла бабуся і було багато клопоту. Тому ними займалася його сестра, реагувала на всі пости про “потеряшек”, а потім побачили повідомлення про загибель свого улюбленця. Господар показав паспорт німецької вівчарки, там дані про щеплення і від сказу теж. Так навіть приятель Олексія – Євген, з яким він пиячив, підтвердив, що собака була неагресивною, виляла хвостом … Тобто, собака довіряла людині.

Дуже хочеться сподіватися і вірити в справедливе покарання шкуродера.

Ірина Левченко

ЗакарпатПост