П’ятимісячні діти із Закарпаття жили у Херсоні на смітнику

У Херсоні біля міського полігону побутових відходів поліцейські знайшли 10 дітей, серед них були навіть немовлята.

Як повідомляє ТСН, поблизу полігону у халабуді зі сміття, в якій смердить, навколо брудно і бігають зграї диких псів – в таких умовах поліцейські знайшли родини з маленькими дітьми. 15 дорослих та 10 дітей від 5 місяців до 10 років – роми із Закарпаття. Малечу  із мамами поліцейські із халабуд забирають на огляд до медиків.  «Неповнолітні не відвідували ні школи, ні дитячі садочки. Родини проживали в антисанітарних умовах. Тож заради безпеки дітей, їх разом із матерями помістили в лікарню для обстеження», – зазначив заступник керівника управління превентивної діяльності Ярослав Шанько.

Люди кажуть, що приїхали на це сміттєзвалище на заробіток.  Щодня перебирають гори сміття, відбирають скло, пластик та метал і здають їх на переробку. Бо удома – у Сваляві – немає роботи. А діти з ними, бо, мовляв, ніде було залишити. «Є такі сім’ї, що у них навіть документів немає, житла у них немає», – розповідають заробітчани.

Працівники полігону розповідають, перші поселення  під цим звалищем з’явилися 7 років тому. Відтоді ромські родини приїздять сюди по черзі. «Діти тут і народжуються і живуть. З міста каналізація тече і утворилася річка, вони там купаються. Це нелюдські умови», – розповідає місцевий працівник.

Зі сміттєзвалища людей ганяють, але, кажуть,  ті переважно працюють вночі. «Звалище, як бачите, не огороджене. Територія 30 га. Два охоронці вночі. Це нереально просто їх вигнати звідси», – запевняє чоловік.

Влітку звідси вже забирали жінок із дітьми до лікарні, але того ж дня вони втекли у свої халабуди.  Кажуть, дітям з ними добре. На смітнику вони не працюють.

Дітвору, яку з мамами забрали зараз, уже обстежили медики. Всі здорові. Збираються додому. А щоб ці ж родини не повернулися знову – проситимуть посприяти на Закарпатті. «Барон, який безпосередньо йде на комунікацію з закарпатськими представниками ромської громади. Ми виходимо на закарпатську службу у справах дітей», – розповідає керівниця служби у справах дітей Херсонської ОДА Людмила Афанасьєва.

За злісне невиконання своїх обов’язків батькам світить штраф. А стихійне поселення готуються знести.

ЗакарпатПост