Про компенсації за спожиту електроенергію – коментар заступника голови Закарпатської ОДА Іштвана Петрушки

За спільної ініціативи Президента України Володимира Зеленського, Кабінету Міністрів та народних депутатів у Верховній Раді 29 січня схвалили закон, який передбачає виплату монетизованих компенсацій пільг, що були скасовані.

Передбачено виділення 1,4 млрд грн з Державного бюджету на виплату цих компенсацій.

Відповідно до ухваленого закону, відшкодування отримають:

• споживачі, які проживають у житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних електроопалювальними установками;

• особи, які проживають у багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі у сільській місцевості);

• багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Загалом на субсидії цього року виділено 36,6 млрд грн.

Підприємства теплокомуненерго погодились не підвищувати ціни до кінця опалювального періоду. Кабінет Міністрів і Асоціація міст України підпишуть Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води в Україні. Меморандум регламентуватиме домовленість, що тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні не зростатимуть.

Отже, усі гілки влади об’єдналися, щоб захистити людей від неконтрольованого зростання тарифів.

Слід відмітити, що тариф не змінювався із 2017 року, а мінімальна заробітна плата збільшилась з 2017 року на 88% і це значно випереджає темпи зростання середньозваженого тарифу для населення (+32 % із врахуванням дифтарифу).

Щодо двозонних та тризонних лічильників Урядовим рішенням передбачено збереження коефіцієнтів дво – та тризонного обліку електричної енергії, щоб споживачі мали можливість самі оптимізувати та зменшити витрати. У разі використання «зонних» лічильників та оптимізації профілю споживання (перенесення електроспоживання на ніч), розмір платежу може бути суттєво знижено. Діють такі тарифні коефіцієнти 0,5 або 0,4 з 23-ї години до 7-ї години; і тариф складатиме 0,84 грн/кВт·год або 0,67 грн/кВт·год, відповідно.

ЗакарпатПост