Без чипсів, сухариків та кави: в Ужгороді школярі харчуються за новим меню

Солодку вату, чипси, сухарики, каву та соки більше не продають учням у 5-й школі Ужгорода. Про це нині Суспільному сказала директорка Івета Цеголняй. За її словами, з меню вилучили також консерви та інші продукти через заборону їх у школах України.

З 1 січня почав діяти новий санітарний регламент, розроблений Міністерством охорони здоров’я. Він передбачає, зокрема, нові правила харчування у навчальних закладах. Споживання солі обмежили до чотирьох грамів на добу і не більше п’яти грамів цукру на 100 грамів готової страви. Врахували також і харчування дітей з особливими дієтичними потребами (в т.ч. і непереносність глютену та лактози), повідомляє Суспільне.

На перерві в 5-й ужгородській школі вишикувалась черга. Старшокласниця Анастасія Васильєва сказала: купує собі та друзям: “Тут дуже смачні булочки, я перепробували усі, і найсмачніша — це піца”.

Булочки та піца у школі тепер власного виробництва, — розповідає кухарка. Жінка орендує приміщення з 25 січня. Наразі навчальний заклад змінив підрядника, який готував сніданки та обіди для дітей, а також продавав продукти. Сьогодні на обід в учнів борщ та гречана каша з котлетою.

“Харчування стало набагато якіснішим, ситнішим, порції ніби й ті самі, але є салати, є хліб домашньої випічки, — розповіла вихователька групи продовженого дня у третьокласників Софія Висоцька. — Супи густіші, наваристі стали. Дітям подобаються, навіть можна порівняти макарони з сиром у минулому і тепер – це різниця. Діти не несуть повні тарілки, їдять все, а раніше в нас таке було: я трішки це з’їм, а інше не хочу”.

Жінка, яка орендує їдальню — Усніє Мисько — розповіла: наразі піцу продають без ковбаси, булочки — з повидлом ківі, гречку прикрашають кукурудзою. Замість соків — негазована вода.

“Раніше усі звикли до такого, як кажуть, макарон-сарделька, — розповіла жінка. — А тепер такого нема, в нас кожен день обов’язково м’ясна страва, і воно кольорове, діти люблять фарби. Їжа не має бути одноманітна і сіра. Готуємо з душею, не так, як на підприємстві, хоч в нас і великі об’єми, каструлі великі. Але усе ми смакуємо. Навіть випічка, багато хто робить випічку, але стараємося над кожною булочкою. Всі рецепти у нас традиційні”.

Директорка школи Івета Цеголняй розповіла, що нові орендарі — люди з новим баченням на обіди, на меню.

“В них є своя випічка: булочки, ватрушки, нема ніяких консервантів, солодощів, покращувачів смаку, інших шкідливих речовин. Навіть хліб у нашій школі не закуповується, а випікається нашими орендарями. Суттєво змінилися й обіди: став набагато більший вибір, використовується лише м’ясо, згідно з новими санітарними нормами санітарного регламенту”, — сказала директорка.

За словами начальниці управління освіти Ужгородської міськради Наталії Мухомедьянової, всі школи міста дотримуються нового санітарного регламенту харчування.

ЗакарпатПост