В Україні можуть закрити й інші телеканали, які транслюють “зовсім не проукраїнські сюжети”

В Україні працює багато телеканалів з антиукраїнським порядком денним, і після надходження підтверджувальних документів Рада національної безпеки і оборони України запроваджуватиме санкції стосовно них, заявляє секретар РНБО Олександр Данілов.

Відповідаючи на брифінгу в середу на запитання про те, що телеканалів, які транслюють “зовсім не проукраїнські сюжети”, в Україні багато, Данілов сказав: “Таких каналів дуже багато. Залежно від того, коли у нас будуть відповідні документи, саме документи, а не емоції, буде відповідне реагування”, повідомляє Інтерфакс Україна.

Він наголосив, що не має значення, в якому регіоні України діє такий телеканал, реагування буде однаковим.

Говорячи про вже запроваджені санкції стосовно телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK, секретар РНБО розповів: “Для того щоб ухвалити таке рішення, нам потрібні були відповідні документи. Не нам, а службам відповідних наших розвідок, відповідних наших спеціалізованих служб, які отримують із бюджету за це гроші та які відпрацьовуються на користь нашої держави. Як тільки з’явилися всі ці підстави, ми відразу ж провели засідання Ради нацбезпеки і оборони та проголосували”.

За словами Данілова, передусім такими підставами є рішення Верховної Ради та звернення Служби безпеки України з відповідними документами до апарату РНБО. При цьому частина документів є засекреченою.

“Згідно із законом про санкції, є п’ять інституцій, які можуть робити подання до РНБО для застосування цих санкцій. Це – президент України, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, Служба безпеки України і Національний банк… Люди, які подають ці документи, мають розуміти, про що йдеться. Єдине, що можу сказати, що частина цих документів є секретними, тому що йдеться про інформацію, яку ми отримуємо з держави, яка на сьогодні здійснює агресивні плани стосовно нашої країни”, – сказав він.

Секретар РНБО зазначив, що частину санкцій було ухвалено з урахуванням рішення Верховної Ради за 2018 рік, і подякував депутатам, які ухвалили таке рішення 2018 року. “Із 3 жовтня минулого року, коли президент призначив мене секретарем Ради нацбезпеки і оборони, ми відразу почали опрацьовувати всі документи, які були передані нам у спадок з тих часів, які були до нас. Готувати такі документи треба дуже ретельно, їх треба дуже ретельно вивчати і треба мати 100%-ве підґрунтя для того, щоб ухвалювати відповідне рішення”, – зазначив Данілов.

При цьому він наголосив, що все, що відбувається, “відбувається у рамках закону та в рамках чинної нашої Конституції”, і зазначив, що “не йдеться про свободу слова – йдеться про інформаційний тероризм стосовно нашої країни”.

При цьому Данілов, який був міським головою Луганська у 1994-1997 рр., а у 2005 році очолював Луганську обласну державну адміністрацію, наголосив, що причиною того, що сталося в Луганську, є, зокрема, інформаційна політика, і влада не може допустити повторення цього в інших містах України. “Що стосується закриття цих каналів і запровадження цих санкцій, що було зроблено вчора, я в Луганську бачив на власні очі, починаючи з 94-го року, цю повзучу мовну окупацію, цю повзучу дестабілізацію ситуації, і ми наслідки сьогодні бачимо – те, що сьогодні там відбувається. Ми не можемо допустити, щоб це відбувалося в усій країні. Є розуміння інформаційного тероризму, якого ми не можемо допустити”, – сказав він.

ЗакарпатПост