У 15 років – важила менше 9 кілограмів. Хвора житина жила у цілковитій антисанітарії, метряві і холоді

У цьому ліжечку для немовлят спала Богданка. Попри вже підлітковий вік – дівчинці 15 років,  вона з легкістю тут поміщалася. Важила дитина із синдромом Дауна менше дев’яти кілограмів.

Мати дівчинки – 47-річна Ірина, має трьох дітей. Старша дочка вже мешкає окремо, дві молодші тут. Навкруги – сморід та цілковита антисанітарія. Жінка пояснює, що не може купити підгузків для доньки-інваліда, бо ні вона, ні її середня дочка не працюють, пише www.5.ua

“Це наша кухня. Колись ми тут готували. Буквально ще влітку. Так, були гроші – ми купували в “Варусі”, в кулінарії, вже готові страви. Якщо грошей було мало, ми купували всякі ковбаски, паштети і печиво”, – розповідає матір.

Лад в оселі ніяк не може навести через борги за електроенергію та газ, переконує жінка. А доглядала за дочкою з інвалідністю, вважає, добре.

“Я за нею 15 років доглядала, без вихідних і без відпусток. А мене відразу почали звинувачувати в тому, що я погана мати. Вибачте, якщо я погана мати, тоді я не знаю взагалі”, – розповідає мати дівчинки Ірина Патрамай.

Коли про скруту в родині та стан дівчинки дізналися в соцслужбі, одразу запропонували матері передати дитину до інтернату. Утім зробити це вдалося лише примусово.

“З мамою провели профілактичну роботу, роз’яснили їй, що дитину можна влаштувати у спеціалізований заклад, де буде відповідний нагляд, і спеціалісти працюватимуть з дитиною. Але вона відмовлялася”, – зазначає начальник служби у справах дітей Інгулецького райвиконкому Сергій Совенко.

Нині дитина перебуває в неврологічному відділенні міської лікарні Кривого Рогу.

“Дитина обстежена. Наразі стан її задовільній. Отримає необхідну допомогу. Дитина може відновитися, набрати відповідну вагу до своєї вікової норми”, – зауважує медичний директор з хірургічної допомоги лікарні №8 Ярослав Войтенко.

У службі у справах дітей планують через суд позбавити матір права надалі опікуватися дитиною. Крім того, жінка може потрапити за ґрати через неналежне виконання батьківських обов’язків.

“У домі відсутні будь-які засоби гігієни для дитини: постіль, запаси одягу. В ході медичного огляду було встановлено, те що дитина є інвалідом дитинства. Має низку тяжких захворювань, затримку фізичного та психічного розвитку”, – коментує прокурорка Криворізької місцевої прокуратури №1 Тетяна Кондратенко.

Якщо ж суд позбавить Ірину батьківських прав – дівчинку, найімовірніше, відправлять до реабілітаційного центру.

ЗакарпатПост